8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTaxa de reciclare de la 1 aprilie

Taxa de reciclare de la 1 aprilie

De la 1 aprilie se scumpesc electronicele si electrocasnicele. Pe langa pretul aparatului si TVA, cumparatorii vor plati si o taxa de reciclare – asa numita taxa verde – pentru ca Uniunea Europeana nu ne mai lasa sa aruncam oriunde electronicele si electrocasnicele pe care nu le mai folosim. Taxa va fi calculata in functie de greutatea produsului.
Cele mai mari scumpiri – de 20 de euro – vor fi aplicate pe segmentul electrocasnicelor albe: frigidere, masini de spalat, aparate de aer conditionat. Pentru echipamentele IT, taxa verde nu va depasi 10 euro.
Pentru a putea percepe aceasta taxa verde, comerciantii trebuie sa aiba amenajate depozite speciale, in care sa stranga aparatura veche. Costurile suplimentare vor fi folosite ca sa acopere cheltuielile de colectare, transport si reciclare.
"Taxa verde are o sustinere si o justificare in conditiile in care sistemul de colectare, valorificare si reciclare a deseurilor din echipamentele electrice si electronice intr-adevar functioneaza", a declarat ministrul Mediului, Sulfina Barbu.
Pana acum insa prea putini comercianti si-au amenajat astfel de spatii. Asadar, sunt sanse mari ca, de la 1 aprilie, in unele magazine pretul electronicelor si electrocasnicelor sa ramana neschimbat.
"Exista niste liste cu centre de colectare, din care o parte sunt functionale, o parte nu. Cea mai mare parte nu sunt inca functionale si mai exista inca lucrari de amenajare", a precizat Catalin Gurau, director al Asociatiei Producatorilor Europeni de Electrocasnice din Romania.
Legea obliga autoritatile locale sa creeze in fiecare oras puncte de colectare a deseurilor electronice si rampe ecologice. In prezent, nu exista decat zece astfel de puncte de colectare si mult mai putine de reciclare. z

Noile taxe
Denumire    Taxa de
aparat    reciclare
Frigider, aparat
de aer conditionat    20 euro
Aragaz, cuptor
cu microunde,
calculator    10 euro
Laptop    9 euro
Monitor LCD,
televizor plasma    8 euro
Imprimanta,
DVD player    3 euro
Cafetiera    1 euro

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă