13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSurse: Şeful celei mai mari companii din industria aurului se va retrage...

Surse: Şeful celei mai mari companii din industria aurului se va retrage la anul

Peter Munk, fondatorul şi preşedintele Barrick Gold, cel mai mare producător de aur la nivel mondial, nu va candida pentru un nou mandat la conducerea companiei, transmite Mediafax.

Munk, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Canada, se va retrage de la conducerea Barrick Gold la adunarea generală de anul viitor a acţionarilor, care va avea loc cel mai probabil în primăvară, potrivit Wall Street Journal, care citează surse apropiate companiei.

Cel mai probabil, el va rămâne la companie într-o altă funcţie, a precizat una dintre surse.

Munk (86 de ani) a sugerat anul trecut că este pregătit să se retragă, însă investitorii i-au cerut să stabilească un termen clar.

Acţiunile Barrick s-au depreciat în acest an cu 50%, pe fondul scăderii preţului aurului pe pieţele internaţionale. Totodată, compania a fost nevoită să înregistreze pierderi pe anumite investiţii.

Doi directori veterani ai Barrick, printre care şi fostul premier canadian Brian Mulroney, au sugerat de asemenea că nu vor candida pentru noi mandate.

Barrick Gold a lansat săptămâna trecută o emisiune de acţiuni prin care vrea să atragă 3 miliarde de dolari. Potrivit unor surse, cererea din partea investitorilor este redusă, băncile care intermediază operaţiunea reuşind să vândă doar aproximativ trei sferturi din titlurile oferite.

Preţul aurului a scăzut cu peste 30% faţă de maximul istoric atins în toamna anului 2011. Totodată, costurile au crescut la nivelul industriei, iar guvernele din state aflate în curs de dezvoltare, bogate în resurse, au devenit mai dure în relaţia cu companiile miniere.

Pe lângă aceste probleme, marii producători de aur pot fi criticaţi şi pentru decizii proaste, precum investiţiile nechibzuite realizate în perioada de boom şi lansarea unor proiecte care nu mai sunt viabile odată cu scăderea preţului aurului.

Barrick Gold este cel mai mare producător de aur din lume. Compania a produs în primele nouă luni ale acestui an 1,85 milioane uncii de aur (57,4 tone) şi a înregistrat venituri de 9,6 miliarde de dolari, în scădere cu 6,4% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut.

Cele mai citite

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...
Ultima oră
Pe aceeași temă