17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Super Mario" Draghi a fost numit la conducerea Băncii Centrale Europene

“Super Mario” Draghi a fost numit la conducerea Băncii Centrale Europene

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat astăzi că italianul Mario Draghi, poreclit “Super Mario”, îl va înlocui, de la 1 noiembrie, pe francezul Jean-Claude Trichet, la şefia Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit blogului Le Monde.

Numirea lui Draghi în acest post a fost blocată de Franţa care vrea să aibă un reprezentant în conducerea acestei consiliul director al acestei instituţii. Prin urmare Parisul aşteapta ca actualul membru italian din consiliul director al BCE, Lorenzo Bini Smaghi, al cărui mandat se încheie în 2013, să se retragă pentru a putea lăsa locul unui francez.

Situaţia a fost deblocată astăzi în urma unei conversaţii telefonice a lui Bini Smaghi cu Van Rompuy şi apoi cu preşedintele francez Nicholas Sarkozy. Bini Smaghi le-a dat asigurări celor doi că va pleca de la BCE înainte de sfârşitul anului.

Ar fi pentru a doua oară când Franţa face presiuni politice asupra unui membru al BCE. În 1998, Jacques Chirac a fost de acord cu privire la numirea olandezului Wim Duisenberg cu condiţia ca el să se retragă la jumătatea mandatului pentru a-i face loc francezului Jean-Claude Trichet.

Draghi s-a născut la Roma, în 1947 şi a fost numit guvernatorul Băncii Italiei în 2005. Înlocuirea lui Draghi la conducerea Băncii Italiei ar fi o opţiune cu toate că ministrul de finanţe al Italiei susţine un alt candidat pentru ocuparea acestui post.

Banca Centrală Europeană a anunţat că este nemulţumită de toate aceste “întelegeri” între membrii  săi şi intenţionează să emită în acest sens un comunicat de presă pentru a reaminti importanţa independenţei membrilor săi dar şi respectarea diversităţii geografice a consiliului director.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă