5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn nou scandal în sistemul penitenciarelor. Subofițeri penali sau cu doar 8...

Un nou scandal în sistemul penitenciarelor. Subofițeri penali sau cu doar 8 clase

Răzvan Constantin Coțofană este director al Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, un personaj foarte influent în sistem. Alina Sandală Răduinea, rudă prin alianță cu bossul Coțofană, este șefa de la Resurse Umane a Penitenciarului Rahova. Aceasta este acum în centrul unui scandal monstru generat de greșelile comise în peste 50 de dosare de pensionare a cadrelor. Comisia de Disciplină a ANP verifică în aceste zile gravele nereguli semnalate de mai mulți angajați. Între timp alte nereguli strigătoare la cer au ieșit la iveală, arătând putreziciunea unui sistem profund corupt.

În perioada 1997 – 2002 șef al Serviciului de Resurse Umane din Penitenciarul Rahova a fost numitul Constantin Neacșu, acum pensionar. Acesta era obligat prin lege să verifice temeinic dosarele de angajare ale tuturor aspiranților la o slujbă în penitenciar. Numai că în 1999 a fost angajată cu semnătura sa numita Luiza Molea, ce fusese condamnată penal definitiv și irevocabil la 8 luni de închisoare cu executare. Cu alte cuvinte Luiza Molea după ce a ieșit din închisoare s-a așezat la celălalt rând al doritorilor la un job în penitenciar. Și a fost acceptată ca subofițer la dispeceratul penitenciarului.

După circa un an de zile sub semnătura aceluiași Neacșu este angajat tot ca subofițer numitul Nicolae Stanciu, care după un an de zile de stagiu își depune dosarul de angajare la Serviciul Poliției Rutiere și este repartizat în sectorul 6 al capitalei. După o vreme Stanciu se hotărăște să devină ofițer de poliție. Numai că la o verificare mai atentă a serviciilor specializate din IGPR este descoperit că are o diplomă de licență falsă. Mai mult de atât, se descoperă și faptul că „polițistul“ Stanciu nu avea nici măcar studii liceale, ci numai școala generală. Astfel, el fusese angajat ilegal ca subofițer la ANP.

Actualmente Stanciu este tot la Penitenciarul Rahova, dar cazat ca deținut. Și nu ca urmare a comiterii acestor falsuri, ci pentru faptul că s-a lansat în afaceri și a fost prins cu țepe date partenerilor.

Nereguli mușamalizate de șefa de sindicat

Toate aceste grave nereguli plus calculul greșit al unor drepturi bănești au fost semnalate de către salariați conducerii ANP, care a demarat un amplu control la finele anului 2010 și începutul lui 2011. Toate scandalurile au fost aplanate, iar rezultatele acestor verificări, precum și măsurile ce se impuneau, au rămas în ceață. S-au putut mușamaliza aceste nereguli deoarece șef de sindicat la Penitenciarul Rahova este Mihaela Neacșu, nimeni alta decât soția fostului șef de la Resurse Umane Constantin Neacșu, și ea la rândul său angajată ca subofițer prin semnătura soțului său. De menționat că cea mai bună prietenă a doamnei Neacșu este actuala Alina Răduinea, actuala șefă de la Resurse Umane.

În temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cotidianul „România liberă, “ a adresat câteva întrebări pe această temă, conducerii ANP. „Cine a avut interesul să nu se afle faptul că subofițerul Luiza Molea, angajat la dispeceratul Penitenciarului Jilava, fusese condamnat penal la opt luni de închisoare la data angajării, anul 1999. Sau cine a cunoscut acest fapt și a încălcat legea angajând subofițerul în chestiune la dispeceratul unității?”

Răspunsul dat de ANP la întrebările „României libere“ prin semnătura șefului serviciu cabinet comisar Cristina Crăciun,  este unul care eludează meandrele concretului în cel mai pur stil milităresc. “În ceea ce privește aspectele semnalate, administrația Penitenciarului Rahova a întreprins verificări specifice la nivelul întregului personal, acestea fiind valorificate de autoritățile competente. Raportat la dobândirea calității de funcționar public cu statut special, rezultatele valorificărilor nu au indicat încălcări ale prevederilor legale. De asemenea, facem mențiunea că datele la care ați făcut referire au vocația de a se regăsi în dosarul profesional al funcționarului public cu statut special, aflat sub incidența prevederilor Ordinului nr. 3406/C/11.10.2012 pentru aprobarea Sistemului de evidență a datelor pentru personalul din sistemul administrației penitenciare, acesta cuprinzând date confidențiale cu caracter personal sau profesional”.

Alina Sandală Răduinea este actualmente în centrul unui scandal monstru generat de greșelile comise în peste 50 de dosare de pensionare a cadrelor. Comisia de Disciplină a ANP verifică în aceste zile gravele nereguli semnalate de mai mulți angajați.    

 Moarte suspectă la Rahova

Un gardian de la Penitenciarul Rahova a murit pe 4 ianuarie, la scurt timp după ce a ajuns la serviciu. Bărbatul de 42 de ani, a spus că se simte rău încă de la intrarea în tură, dar nimeni nu l-a luat în seamă. Puţin timp mai târziu, a fost găsit inconştient pe scările Penitenciarului de un coleg. Medicii care au venit la faţa locului au reuşit să-l stabilizeze şi l-au transportat la spital, unde a murit câteva ore mai târziu.

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă