11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăStudiu. Tinerii între 25 și 34 de ani vor fi urmăriți toată...

Studiu. Tinerii între 25 și 34 de ani vor fi urmăriți toată viața de pericolul șomajului

Statisticile europene arată că tinerii născuți în anii '80 nu va putea corespunde niciodată nevoilor pieței muncii. Forumul Economic Mondial avertizează că acești tineri reprezintă generaţia care a fost educată când economia era într-o schimbare totală, învăţământul nu era adaptat la ce urma să ceară noua eră tehnologizată şi sunt în parte victime ale societăţii, informează Digi24.ro.

Pentru a se adapta la noi cerinţe trebuie să se pregătească continuu, să facă schimbări majore. Şomajul de astăzi din rândul tinerilor îi va urmări pe tot parcursul vieţii, susţin experţii. Nu individual, ci ca grup social.

Forumul mai precizează că dacă din sfera politicului nu se trasează un nou sistem în linie cu schimbările din piața muncii, tinerii între 25 și 34 de ani vor avea în continuare probleme serioase să își găsească un loc de muncă stabil.

Despre această generație, specialiștii sunt de părere că nu este dotată cu instumentele necesare pentru a face față schimbărilor tehnologice. În lipsa aptitudinilor necesare, aceștia se vor confrunta cu un risc crescut al șomajului multe decenii de acum încolo, susține organizația.

Reprezentanții Forumului cer guvernelor reorientarea sistemelor de educație de la pregătirea pentru sarcini care pot fi facute de mașini către instrumente care îi pot ajuta pe oameni sa își găsească de lucru într-o piață dificilă. Accentul trebuie pus pe creativitate și colaborare, nu pe îndeplinirea mecanică a unor pași.

Fostul vicepreședinte al SUA Al Gore declara că economia globală e pe un trend ascendent, însă numărul de locuri de muncă disponibile nu ține pasul cu aceste creșteri. Se estimează că șomajul este în urcare la nivel mondial. Statisticile Eurostat arată cum șomajul a crescut în rândul tinerilor europeni iar Organizația Internațională a Muncii proiectează nivele chiar mai înalte pe următorii ani la nivel global. Prognozele vin în ciuda estimărilor de creștere pentru PIB-ul mondial. Institutul britanic de cercetare economica și socială prognozează creșteri de circa 3,5 puncte la PIB în următorii ani la nivelul întregii lumi, iar pentru Europa sunt estimate creșteri de 1,2 puncte pe 2014 și 1,7 pe 2015. Însă dacă educația nu este reformată, creșterea economică nu se va simți și în buzunarele populației. Continuarea studiilor sub diferite forme, fie că e vorba de studii postuniversitare sau de cursuri de perfecționare, devin importante într-o piață a muncii din ce în ce mai greu de mulțumit. Doar că în cazul în care instituțiile de înățământ nu se adaptează la ce cere piața, educația nu crește neapărat șansele tinerilor de a fi angajați și nici de a păstra o slujbă.

Fostul ministru de Finanțe american Larry Summers atrage atenția că în lipsa unor masuri nu vor exista îmbunătățiri ale nivelului de trai și că inegalitatea socială se va adânci semnificativ. Încrederea în clasa politică s-ar prabuși, în locul ei s-ar instala dezamăgire iar legitimitatea guvernelor ar putea fi contestată. 

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă