19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăStrauss-Kahn: G20 s-a înţeles asupra celei "mai mari reforme din istorie" a...

Strauss-Kahn: G20 s-a înţeles asupra celei “mai mari reforme din istorie” a FMI

Summitul financiar al G20 de la Gyeongju (Coreea de Sud) s-a închis, sâmbătă, cu un acord ‘istoric’ referitor la reformarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), acord prin care Europa îşi va pierde din putere în cadrul unui organism pe care îl conduce de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, transmite Efe, citata de Agerpres.

 

Cel mai important protagonist al întâlnirii ministeriale a fost directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, care a promovat ceea ce a definit drept ‘cea mai mare reformă aprobată de organul de guvernământ’ al acestui organism, care va reprezenta tot mai mult ţările emergente şi în curs de dezvoltare.

De când a fost creat, prin intermediul Tratatului de la Bretton Woods din 1944, Fondul Monetar a fost mereu condus de un cetăţean european, în timp ce un nord-american s-a aflat în fruntea instituţiei-soră a FMI, Banca Mondială (BM), printr-un acord tacit.

Sâmbătă, G20 a decis ca Europa să cedeze două fotolii, din cele 24 care compun Directoratul Executiv al FMI. Acesta decide cu privire la împrumuturile de ordinul milioanelor, numirea directorului general şi – aşa cum susţine chiar Fondul – activitatea ‘ de zi cu zi’ a instituţiei.

Ca o reflectare a prezenţei tot mai importante pe scena internaţională, procentul reprezentat de ţările emergente şi în curs de dezvoltare la nivelul organului director al unei instituţii formate din 187 de ţări va creşte, spre 2013, la 6 la sută.

Reforma anunţată, care trebuie aprobată de ţările europene într-un termen de aproximativ un an, va modifica substanţial reprezentarea în cadrul Directoratului FMI, făcând loc Chinei, Braziliei, Indiei şi Rusiei printre primele zece membre ale sale, în ceea ce priveşte cotele de reprezentare. Cotele vor determina apoi puterea de vot şi angajamentul financiar.

La ora actuală, Statele Unite deţin cel mai mare procent, de 16,74 la sută, în timp ce Japonia are 6 la sută. Germania, Franţa şi Marea Britanie deţin în jur de 5 la sută fiecare, iar China numai 3,65 la sută. Restul procentelor sunt repartizate între ceilalţi membri.

Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a calificat reforma drept o măsură care va permite ‘modificarea balanţei de puteri şi va acorda spaţiu tuturor economiilor, inclusiv celor emergente’.

Cele mai citite

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...
Ultima oră
Pe aceeași temă