11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăȘeful Agenției de Cadastru: „Care sunt autostrăzile prioritare?”

Șeful Agenției de Cadastru: „Care sunt autostrăzile prioritare?”

Doar 15% din teritoriul naţional este acoperit prin înscrierea imobilelor (terenuri şi construcţii) în cartea funciară, a declarat şeful Agenţiei de Cadastru, Marius Arthur Ursu (foto), într-un interviu acordat României libere. Situaţia se va schimba în anii următori, fiind preconizată încheierea cadastrului naţional în cel mult 7-8 ani.

Agenţia Naţională de Cadastu Publicitate Imobiliară (ANCPI) va încheia activităţile de cadastrare a teritoriului naţional în cel mult 7-8 ani folosind veniturile proprii lăsate la dispoziţia agenţiei de către Guvern cu începere din luna septembrie, dar şi fonduri europene nerambursabile alocate României cu această destinaţie în perioada 2014-2020, a declarat într-un interviu acordat ziarului nostru, ­Marius Arthur Ursu, directorul general al agenţiei.

Vechiul sistem era mană cerească pentru stat. ANCPI încasa taxele aferente, vărsa banii statului, iar acesta dădea agenţiei mult mai puţin decât încasa de la aceasta. Astfel veniturile anuale ale agenţiei se cifrau la 80-90 milioane euro, în condiţiile în care statul aloca anual prin buget ANCPI aproximativ 40-50 milioane euro.

„Guvernul ne permite ca veniturile proprii să rămână la Agenţie după 1 septembrie. Este vorba de o sumă de 80-90 milioane euro pe an care va rămâne la dispoziţia ANCPI pentru a rezolva Program naţional de Cadastru”, spune Ursu. Directorul spune că în următoarea perioadă se va aproba prin hotărâre de guvern Planul ­naţional de Cadastru, care va detalia desfășurarea acestei activităţi în ­următorii ani.

ANCPI se va bucura în continuare de sumele alocate de la buget pentru acoperirea cheltuielilor curente. Este vorba de aproximativ 40 de milioane de euro din care se vor acoperi cheltuielile curente cu salariile, buna funcţionare a agenţiei, achiziţionarea serverelor necesare stocării datelor.

În afară de aceste sume în perioada 2014-2020 prin bugetul Ministerului Dezvoltării vor mai fi alocate fonduri europene nerambursabile cifrate la 250 milioane euro pentru întocmirea cadastrului naţional.

150 de comune licitate în toamnă

Sumele în creştere alocate ANCPI vor permite urgentarea activităţilor de cadastru. În 20 de ani a început cadastrarea a doar 50 de comune din care au fost definitivate activităţile în cazul a şapte dintre acestea. Urmează ca inventarierea imobilelor să se termine la celelalte în acest an, spune şeful ANCPI.

Licitaţiile pentru cadastrarea altor 150 de comune vor începe în toamnă. „Până la jumătatea lunii septembrie vrem să scoatem la licitaţie 150 de comune. Dacă facem o comparaţie cu faptul că în ultimii 25 de ani au fost scoase la licitaţie în toată ţara 50 de comune, din care am finalizat şapte, vă imaginaţi că este un pas mare”, spune directorul general. Agenţia a avut în anii trecuţi un contract cu Banca Mondială pentru realizarea cadastrului în 50 de comune. La selecţia celor 150 de comune au contat criterii precum mărimea comunei, existenţa proiectelor finanţate din fonduri UE (fără cadastru nu pot fi alocaţi bani europeni) etc.

Problemă: lipsa personalului

Dacă până în prezent lipsa de bani a fost principala problemă pentru care haosul domneşte încă în privinţa ­inventarierii terenului naţional, în viitor problema va fi lipsa firmelor şi a personalului specializat.

„Dacă până acum problema era resursa financiară, de acum problema va fi alta: nu vom avea oameni care să poată face aceste lucrări, adică firme şi personal specializat. Vom scoate lucrări la licitaţie şi nu va veni nimeni să le ia căci toţi vor fi angrenaţi în alte lucrări”, spune directorul general al ANCPI. Potrivit acestuia există 300-400 firme autorizate pentru lucrări de cadastru, la care sunt angajaţi 8.000 de specialişti. Prin atragerea personalului specializat din universităţile de profil şi a personalului de specialitate din zona lucrărilor de drumuri, se poate acoperi parţial deficitul, spune Ursu.

Tot în acest an, ANCPI doreşte să realizeze prioritar şi cadastrul comunelor prin care se prevede să treacă autostrăzile în construcţie la Ministerul Transporturilor. Absenţa cadastrării, neidentificarea proprietarilor de terenuri este în prezent una dintre problemele pentru care construirea autostrăzilor întârzie. „Ne-am adresat Ministerului Transporturilor, am solicitat să ne pună la dispoziţie comunele prin care în următorii 3-4 ani vor trece autostrăzi. Construirea acestora depinde ca de aer de această cadastrare. Vrem ca în o a doua etapă, la finele anului, să scoatem la licitaţie aceste comune”, spune ­Marius Arthur Ursu.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă