22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăŞefa FMI, avertizări privind şomajul şi deflaţia

Şefa FMI, avertizări privind şomajul şi deflaţia

Directoarea FMI, Christine Lagarde, a avertizat, la finalul reuniunii de la Davos, că revenirea economiei este dezechilibrată, cu şomaj ridicat şi riscuri de deflaţie, relatează Mediafax.

Lagarde, care a asistat la dezvoltarea crizei financiare globale şi a participat la dezamorsarea ei, a subliniat, la Davos, că criza nu a luat sfârşit, opinie confirmată la sfârşitul săptămânii trecute de turbulenţele de pe pieţele emergente, în speţă Argentina şi Turcia, unde pesoul şi lira au înregistrat deprecieri masive.

“În cazul în care ar apărea un şoc, ceea ce trebuie luat în calcul – nu spun că este ceva iminent – atunci avem riscul deflaţiei. Ceea ce ne-a învăţat criza este că trebuie să fim extrem de vigilenţi şi să fim atenţi la apariţia unor bule speculative în zone unde nu ne-am fi aşteptat”, a declarat Lagarde la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, potrivit Bloomberg.

Citeşte şi: Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută

Directorul FMI s-a arătat surprins de optimismul afişat de oamenii de afaceri şi politicienii prezenţi în acest an la Davos. Lagarde a avertizat că inflaţia scăzută din ţările cu economii dezvoltate, în special din zona euro, ar putea avea consecinţe neplăcute în ceea ce priveşte costurile de finanţare şi gradul de îndatorare, atât pentru guverne cât şi pentru companii.

Totodată, Lagarde a avertizat că pieţele emergente sunt vulnerabile la efecte ale reducerii programelor de stimulare monetară a economiei de către băncile centrale din statele dezvoltate.

Ea a vorbit de asemenea despre inegalitatea socială şi impactul fenomenului asupra creşterii economice.

“Cu cât societatea este mai inegală, cu cât sunt diferenţe mai mari între cei care au si cei care nu au, cu atât este mai puţin sustenabilă creşterea economică”, a spus oficialul.

Oamenii de afaceri şi politicienii prezenţi în acest an la Davos au afişat o atitudine pozitivă, iar mesajele transmise de la reuniune au avut un ton predominant optimist.

Citeşte şi: Alerta FMI pentru „stăpânii lumii”

Comisarul european pentru economie şi afaceri monetare, Olli Rehn, a declarat săptămâna trecută că au început să se vadă evoluţii bune în Europa.

Inflaţia din zona euro a fost de 0,8% în decembrie, plasându-se pentru cea de-a 11-a lună consecutiv sub nivelul ţintit de Banca Centrală Europeană, de aproape 2%.

Şomajul din regiune persistă la peste 12%, cu cote alarmante în sudul zonei euro, iar creşterea economică se menţine la niveluri modeste, după un an şi jumătate de recesiune, încheiată în trimestrul al treilea din 2013.

În Statele Unite, Rezerva Federală a redus începând din luna ianuarie programul de stimulare monetară a economiei prin achiziţii de obligaţiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe lună, măsură justificată prin consolidarea creşterii economice şi scăderea şomajului. Şomajul din SUA a coborât în decembrie la 6,7%, minimul ultimilor cinci ani.

În raportul privind prognoza economică mondială publicat înaintea reuniunii de la Davos, FMI a îmbunătăţit uşor estimarea privind creşterea economiei globale în acest an, de la 3,6% la 3,7%, în principal datorită îmbunătăţirii situaţiei din statele dezvoltate.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă