15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSapte la suta din romani economisesc in vederea pensionarii

Sapte la suta din romani economisesc in vederea pensionarii

In tarile din Europa Centrala si de Est doar 10 la suta din populatia activa crede ca pensia de stat va fi suficienta pentru a acoperi cheltuielile zilnice dupa pensionare, in timp ce aproape jumatate din forta de munca activa a inceput sa investeasca sau ia in considerare investitii in pensii private individuale, pe langa pensia de stat.

Potrivit unui studiu de piata prezentat de grupul bancar Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), membru al UniCredit Group, in prezent una din cinci persoane din Europa Centrala si de Est (Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia) detine deja un produs de investitii.

In Romania, cei mai putini

Procentul persoanelor care detin un produs de investitii pentru pensii private este mai mic in Romania decat media din regiune, aproximativ sapte procente din populatia activa, comparativ cu 10 procente in Bulgaria si 20 la suta cat este media pe regiune. “Diferenta dintre scepticismul populatiei fata de pensiile de stat si numarul oamenilor care detin un produs de investitii pentru pensionare indica potentialul din regiunea Europei Centrale si de Est (CEE). In aceasta zona va spori importanta serviciilor de consiliere profesionale si adaptate necesitatilor clientilor, precum si produsele performante”, a declarat Helmut Bernkopf, coordonator al Diviziei Strategy and Business Development in cadrul BA-CA, Divizia CEE a UniCredit Group.

Romanii prefera depozitele si conturile de economii

Majoritatea populatiei active din tarile Europei Centrale si de Est – 47 la suta – ia in considerare sau deja a investit intr-o pensie privata din categoria “produse speciale de pensii”, de genul fonduri de pensii, pensii oferite de companie si asigurari de pensii. Se observa, insa, diferente specifice in randul tarilor CEE in ceea ce priveste preferintele fata de un produs sau altul. Astfel, daca contractele de economisire si creditare sunt printre produsele preferate pentru fondurile de pensii in Cehia, incheierea asigurarilor de viata e preferata mai ales in Slovenia, Croatia si Slovacia. Bosniacii, romanii si slovacii tind sa prefere depozitele si conturile de economii (Romania – 35 la suta), in plus sarbii si romanii fac adesea investitii imobiliare (18 la suta, respectiv 13 la suta).

Potential de economisire, 17,5 euro/luna

Studiul releva ca in prezent sumele pentru posibile investitii raman la nivel scazut. In medie oamenii isi propun sa economiseasca aproximativ 22 euro pe luna. Daca slovenii si croatii intentioneaza sa faca cele mai mari investitii, cu o suma medie lunara de 36 euro, in Romania si Bulgaria potentialul mediu pentru economisire este cel mai scazut: 17,5 euro si, respectiv, 15,9 euro pe luna. “Ca urmare a iminentei integrari in Uniunea Europeana, ne asteptam ca Romania si Bulgaria sa recupereze rapid in aceasta privinta. In general, cresterea veniturilor si modificarile statutului financiar in toate tarile din Europa Centrala si de Est se vor reflecta in cresterea nivelului de economisire”, a apreciat Martin Mayr, expert BA-CA in cercetare de piata pe zona CEE.

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă