15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSa fii chirias sau proprietar?

Sa fii chirias sau proprietar?

Prejudecata. In Romania, statutul de chirias este pozitionat, in mod eronat, sub cel de proprietar.

Daca in multe tari din Vest sau in Statele Unite si Canada a sta cu chirie nu reprezinta o problema, in Romania acest lucru este, pentru multi, unul frustrant, un element care "dovedeste" ca respectiva persoana nu s-a realizat in viata, n-a fost in stare sa-si ia o casa. Aceasta mentalitate se explica prin faptul ca, sustine Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House din Bucuresti, "in Romania, deocamdata, sunt greu de identificat posibilitatile prin care poti inchiria o locuinta pe termen lung, pe zeci de ani chiar". Consultantul mai spune ca, pentru multi investitori, faptul ca ar oferi spre inchiriere locuinte pe termen lung s-ar putea dovedi o afacere de succes, generatoare de venituri permanent. "La fel ar fi si pentru chiriasi, care, in loc sa achite lunar la o banca o rata destul de consistenta, ar plati o chirie mai mica", adauga Daniel Zamfirescu.

In acelasi timp, Florin Panaitescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea, este de parere ca avem, la nivel national, o viziune gresita a relatiei chirias-proprietar, primul dintre ei fiind plasat pe o treapta inferioara fata de cel de-al doilea. "In SUA, spre exemplu, o familie locuieste zeci de ani cu chirie in acelasi apartament, proprietarul aflandu-se tot timpul la dispozitia acesteia, remediind problemele tehnice sau ocupandu-se de partea de salubritate a cladirii", exemplifica expertul.
El mai spune ca "nu are nici o logica sa iei un credit, cand ai 30 de ani, si sa platesti luna de luna cate 800-1.000 de euro, timp de 30-35 de ani, doar pentru a deveni proprietar la 65 de ani, moment in care ai returnat de cel putin trei ori valoarea creditului initial catre banca, in timp ce, cu 300-400 de euro pe luna, ai putea trai in aceleasi conditii, dar si cu bani economisiti".

Consultantul crede ca trendul va fi cel deja existent in Vest, unde oamenii nu au aceeasi obsesie referitoare la detinerea unei proprietati. El precizeaza ca perioada de criza va fi un element care va conduce catre starea de fapt din SUA, spre exemplu, deoarece multi dezvoltatori care au construit cu ajutorul creditelor bancare vor prefera varianta inchirierii locuintelor pe termen lung, astfel incat sa-si poata achita imprumuturile, dar si pentru a obtine venituri.

Alternativa pentru tineri
Inchirierea unei locuinte pe termen lung, in baza unui contract cu drepturi clar stabilite atat pentru chirias, cat si pentru proprietar, s-ar putea dovedi o solutie salvatoare pentru multi tineri aflati la inceput de drum, care nu pot sustine o rata de aproape 1.000 de euro pentru a-si achizitiona o locuinta.
Sursa: Daniel Tudora, manager al agentiei imobiliare Expert Imob.

Cele mai citite

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă