12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia va fi aptă pentru euro doar peste 20 de ani

România va fi aptă pentru euro doar peste 20 de ani

Avem nevoie de cel puţin 20 de ani, dacă nu cumva de 30 de ani, pentru a adera la moneda euro fără ca ulterior să ne lovim de probleme similare cu cele ale Greciei, ţară care a aderat la moneda unică în absenţa unei convergenţe reale.

 

Dacă îndeplinirea celor şase criterii de aderare la spa­ţiul monedei unice poate dura câţiva ani, obţinerea  unei perfor­manţe economice  reale, în măsură să asigure o coexistenţă  fără emoţii în acest spaţiu, va necesita o perioadă mult mai lungă, au opinat ieri mai mulţi eco­nomişti prezenţi la un seminar organizat de banca centrală.

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi, totodată, şef al Consiliului Fiscal – organism care acordă consultanţă Guvernului la elaborarea politicii fiscale, spune că dacă obţinerea convergenţei nominale (respectarea criteriilor de aderare) ar putea fi atinsă în câţiva ani, atingerea unei convergenţe reale este mult mai dificilă. „Din perspectiva convergenţei reale, probabil că ne trebuie mult timp, şi discutăm de 20-30 de ani, ca să putem fi pregătiţi pe deplin, dar nici o ţară nu a fost pregătită pe deplin atunci când a aderat la zona euro şi, în final, trebuie făcut un compromis între cei doi factori, nevoia de convergenţă reală şi menţinerea unui catalizator, pentru a putea implementa reformele structurale necesare în economie”, a spus Dumitru.

Riscurile unui „euro cu orice preţ”

O dată ce un stat nu mai deţine moneda sa proprie, apar şi riscurile în caz de criză. Până acum, menţinerea monedei naţionale a ajutat competitivitatea exporturilor României şi a condus la un cost mai scăzut al vieţii, care a atras forţă de muncă bine calificată din statele euro aflate în dificultate. Avantajele oferite de menţinerea propriilor monede sunt scoase în evidenţă de situaţiile dificile din ţări ca Grecia şi Spania, unde autorităţile nu mai au la dispoziţie măsuri de politică monetară pentru a-şi resuscita economiile „muribunde” şi a reduce şomajul ajuns la cote alarmante, de aproximativ 25%. Confruntate cu criza, multe state est-europene s-au răzgândit cu privire la adoptarea euro.

Cehia va lua o decizie în acest sens numai după convocarea unui referendum, nu mai devreme de anul 2020. Ungaria a anunţat că nu ia în calcul trecerea la euro înainte de 2018, iar premierul polonez Donald Tusk a declarat în acest an că moneda euro este „complet neatractivă”.

Cele 12 state care au aderat la UE în 2004 şi 2007 s-au angajat prin Tratat să adopte euro, fără un calendar asumat şi numai după îndeplinirea unui set de criterii stricte. Cinci dintre aceste state, Slovacia, Slovenia şi Estonia, Cipru şi Malta, au trecut deja la euro.

Patru riscuri ale intrării pripite în zona euro

dispariţia cursului de schimb ca instrument monetar

 
creşterea preţurilor, urmată de scăderea competitivităţii

 
limitarea drastică a creşterii salariilor

posibilă creştere a şomajului

Cele mai citite

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...
Ultima oră
Pe aceeași temă