10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania poate egala media UE a PIB/locuitor in 30 de ani

Romania poate egala media UE a PIB/locuitor in 30 de ani

Romania ar putea egala media europeana a Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor in 20-30 de ani, in cazul in care inregistreaza o crestere economica medie anuala de 6-7%, iar avansul Uniunii Europene nu depaseste 2-3%, potrivit unui studiu al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE).
Reducerea decalajelor Romaniei fata de UE, dar si a discrepantelor regionale depinde, in primul rand, de accelerarea vitezei avansului economic, insotit de o echilibrare a factorilor de crestere, inclusiv in profil teritorial, in primul rand prin majorarea contributiei formarii brute de capital, sustinuta de economisirea interna si transferurile UE, se arata in studiul CEROPE, realizat pentru Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Anul trecut, avansul economic al Romaniei a fost de 7,7%, pentru acest an CNP anticipand o crestere de 6,5%. In urmatorii ani, ritmul de crestere va incetini, urmand sa se situeze la 6,3% anul viitor, 5,9% in 2009, 5,8% in 2010 si 2011 si 5,7% in 2012 si 2013, potrivit prognozei pe termen mediu a CNP.
Potrivit studiului CEROPE, Romania a ocupat in 2005 locul 45 din 50 de state selectate in functie de PIB/locuitor, calculat la paritatea puterii de cumparare, cu 8.166 de dolari. Dupa Romania s-au situat Brazilia, Turcia, Ucraina, China si Republica Moldova.
Cu un loc inaintea Romaniei s-a situat Bulgaria, cu 8.361 de dolari/locuitor.
Primele pozitii ale clasamentului au fost ocupate de Luxemburg (65.994 de dolari/locuitor), Irlanda (40.088 de dolari/locuitor) si Statele Unite ale Americii (39.319 dolari/locuitor).

Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă