17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăReorientarea, o soluţie să treci de criza imobiliară

Reorientarea, o soluţie să treci de criza imobiliară

Dacă vânzările de ­rezidenţe nu mai merg ca altă dată, ai două ­alternative: fie să îţi laşi agenţia imobiliară să ­moară, fie să găseşti o ­cale să vinzi. Şi cum ­domeniul imobiliar nu ­înseamnă numai locuinţe, opţiuni există. Mai ales în ­Timişoara, un oraş căutat de marii dezvoltatori ­industriali pentru ­poziţionarea strategică, cale de acces ­către Vest.

Iată cum îşi începe declaraţia Aurel Vid, directorul agenţiei imobiliare Sovida din Timişoara: „firma mea trăieşte din închirieri de hale industriale. Am pus la punct un site dedicat acestui domeniu şi m-am profilat aproape pe deplin  pe această latură.”  
Halele industriale înseamnă contracte mari. Contractele mari, fie şi puţine, sunt exact ce trebuie în perioade de restrişte. „Nu prea lucrez cu firme româneşti. Românii nu ne prea caută. Acum o jumătate de oră m-am întâlnit cu reprezentanţii unei firme din Italia, iar săptămâna trecută cu o firmă din Franţa. Străinii sunt cei care cumpără, închiriază”, continuă Vid. Omul de afaceri timi­şorean spune că tranzacţiile cu hale industriale se fac numai pe suprafeţe mari, peste 1000 mp. Iar chiria este de aproximativ 3 euro/mp. Este un preţ bun. Acum doi ani, nu găseai nimic sub 5 euro. Şi preţurile de construcţie ale halelor au scăzut chiar dramatic: de la 500 euro/mp, cât era acum doi ani, la 140 euro/mp.

Amorţeala de pe piaţa rezidenţială
Totuşi, Aurel Vid nu a renunţat nici la partea rezidenţială. „Dacă te bazezi pe rezidenţe, atunci trăieşti din închirieri. În rest, anul ăsta am vândut doar apartamente la mansardă construite în blocurile vechi, restaurate.” Vânzările de apartamente merg prost la Timişoara. Iar asta se simte în preţuri.
Un apartament de 54 mp într-un bloc nou se vindea acum un an jumătate cu 40 – 41.000 euro. Acum costă 30 – 31.000 euro. La acest preţ sunt multe apartamente care se pot încadra în programul Prima Casă 2. De altfel, consultanţii imobiliari din Timişoara simt o uşoară revigorare a pieţei odată cu lansarea acestui program.
„S-a dezmorţit, în sensul că se mişcă puţin acum cu apartamentele de 2-3 camere, care costă între 45 – 60.000 euro”, declară Ştefan Neam­ţu, partener consultant la agenţia Imondo din Timişoara.

Piaţa chiriilor
„Închirierile ne mai ţin în viaţă; în general, străinii. Nici de studenţi nu mai e un aflux aşa mare ca în alţi ani. Înainte, în perioada august-septembrie era agitaţia mare. Acum nu mai e nici acolo chiar aşa agitat. Nu ştiu cum se descurcă studenţii, dar rar apelează la agenţii”, continuă Neamţu.

Piaţa terenurilor
Cât despre vânzările de terenuri… „Nici nu ne-am prea ocupat în ultimul timp de terenuri, aşa de prost merge. Nu merită deloc să te mai agiţi pentru acest segment”, spune Ştefan Neamţu. De altfel, nici preţurile nu au scăzut aşa de tare încât să fie îmbietoare. Un teren de la periferie, care anul trecut costa 100 euro/mp, costă acum în jur de 80 euro/mp. Iar proprietarii nici nu vor să lase mai jos. Poate doar cei presaţi să vândă, dar aceştia sunt atât de puţini încât nici nu are rost să îi luăm în calcul.

Cele mai citite

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

ANPC, amenzi de 4 milioane de lei pentru comercianții de fructe și legume

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au dat amenzi de aproape patru milioane de lei în urma controalelor făcute în prima jumătate a lunii trecute,...

CEC Bank susține antreprenorii români și în 2024 prin Programul guvernamental IMM Plus

CEC Bank sprijină antreprenorii români și își reconfirmă angajamentul pe termen lung față de economia românească și în anul 2024, acordând credite cu dobânzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă