28.7 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăReferinţa BNR a stagnat; dealerii spun că banca centrală a apărat din...

Referinţa BNR a stagnat; dealerii spun că banca centrală a apărat din nou leul

Cursul de referinţă anunţat de BNR a scăzut nesemnificativ, de la 4,3565 la 4,3564 lei/euro, iar dealerii cred că banca centrală a intervenit din nou în piaţa interbancară pentru a apăra leul după ce la deschiderea şedinţei cotaţiile au trecut de 4,37 lei/euro şi se apropiau de maximul istoric, relatează Mediafax.

Leul s-a depreciat în raport cu dolarul, paritatea urcând cu 0,48 bani la 3,2348 unităţi şi a atins cel mai ridicat nivel de după 5 octombrie.

Pe de altă parte, rata de schimb leu/franc elveţian a scăzut cu 1,49 bani, la 3,5079 lei/franc. Banca centrală a afişat miercuri un curs de 3,5228 lei/franc elveţian.

Cursul leu/euro a urcat în primele două ore până la un maxim de 4,3730 lei/euro şi s-a apropiat de nivelul maxim istoric din 30 iunie 2010, ca urmare a ordinelor de cumpărare de euro plasate de unii jucători străini care mizează pe deprecierea leului.

“Cred că prezenţa jucătorilor nerezidenţi este în continuare modestă, însă, interesul speculatorilor se poate să fi crescut uşor pe fondul amplificării mişcărilor negative din ultima perioadă. În contextul în care sunt atâtea active care zilele acestea au stabilit noi minime, inclusiv la nivelul regiunii noastre, şi contagiunea pare destul de amplă, pare probabil ca moneda naţională să înregistreze pierderi pe termen scurt”, a declarat pentru Mediafax Vlad Muscalu, economist la ING Bank România.

După ora 11:00, cotaţiile s-au întors subit sub 4,3700 lei/euro. Revenirea leului a fost determinată de plasarea unor ordine de vânzare de euro de către două bănci locale, prin care, afirmă unii dealeri, BNR a intervenit indirect în piaţă pentru a opri deprecierea monedei naţionale.
Dealerii estimează că banca centrală a vândut în prima parte a şedinţei aproximativ 60 – 70 milioane euro, pentru susiţinerea monedei naţionale. Valoarea exactă nu poate fi stabilită pentru că sunt disponibile informaţii doar despre numărul tranzacţiilor.

La puţin timp după ora 13:00, când BNR afişează cursul de referinţă, cotaţiile în piaţa interbancară erau de 4,3600 – 4,3625 lei/euro, uşor peste închiderea de miercuri, de 4,3640 – 4,3660 lei/euro.

Analiştii ING estimează un curs de 4,4 lei/euro pentru finalul anului şi nu exclud posibilitatea depăşirii acestui prag pe termen scurt.

Dobânzile practicate joi de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au continuat să crească şi au ajuns la 7,65% – 8,15%, după ce miercuri urcaseră la 6,76% – 7,26%. Totodată, au avansat şi randamentele pentru sumele plasate pe o săptămână, de la 6,70% – 7,20%, la 7,24% – 7,74%.

Dealerii spun că creşterea dobânzilor a fost determinată indirect de intervenţiile BNR din ultimele zile. Practic, prin intervenţiile din ultimele şedinţe, banca centrală a retras lichiditate din piaţă şi, în consecinţă, băncile au fost nevoite să practice dobânzi mai mari pentru a se împrumuta între ele.

Cele mai citite

Cine este secretarul de stat din MApN care își bate joc de CSA Steaua București

De mai bine de trei ani, Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua București a ajuns Cenușăreasa sportului românesc și, totodată, bătaia de joc...

Ucrainenii îl vor în continuare președinte pe Zelenski (sondaj)

O mare majoritate a ucrainenilor continuă să-l considere pe Volodimir Zelenski preşedintele lor legitim, în pofida prelungirii mandatului său fără alegeri pe fondul invaziei...

Grecia ucigașă

Publicațiile occidentale prezintă zilnic bilanțurile morților din Grecia. Vara toridă, venită prea devreme, ucide zilnic turiști. Temperatura aerului este în medie de 38°C, mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă