10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRate la dezvoltator, avantaje si dezavantaje

Rate la dezvoltator, avantaje si dezavantaje

Comparatie. Daca pentru un credit clasic veti plati o rata mai mica pe o perioada mai lunga, la dezvoltator este invers.

Neavand statut de institutii financiare, dezvoltatorii imobiliari care aleg sa ofere clientilor posibilitatea de a achizitiona locuinte printr-un sistem direct de rate au libertatea de stabili dobanzi si termene de plata fara acordul BNR.
In complexul Confort City, spre exemplu, doritorii pot, dupa ce achita un avans de minimum 30%, sa dea restul sumei in rate lunare, direct la dezvoltator, pe o perioada de maximum 10 ani. Reprezentantii Domus Stil ne-au spus ca, in acest caz, pentru un apartament de doua camere, in valoare de 62.000 de euro ± TVA (5%), rata lunara pe care clientul ar urma sa o achite este de aproximativ 600 de euro.
De asemenea, consultantii de la Domus adauga ca dobanda este stabilita in functie de perioada creditarii, astfel ca un numar mai mic de ani reprezinta o dobanda mai mare, in timp ce clientului nu i se cer nici un fel de documente care sa-i ateste veniturile, singurul angajament de plata a ratelor fiind reprezentat de achitarea avansului si semnarea contractului cu dezvoltatorul.

Cateva diferente
Pentru a observa diferentele de costuri existente intre achizitionarea unei locuinte prin rate direct la dezvoltator si achizitionarea uneia prin credit clasic ipotecar, putem lua ca exemplu cazul unui apartament de 80.000 de euro, platibil in 15 ani, cu avans de 30%.
Pentru un credit de 56.000 de euro, cu o dobanda variabila de 10,21%, aplicantul are de achitat o rata lunara de 610 euro, fiind nevoie de un venit minim net de 1.400 euro.
La dezvoltator, rata ajunge la 736 de euro, in conditiile in care euro valoreaza 3,95 de lei in primul an, cum este cazul ofertei celor de la Domus Stil. Dar dobanda ramane fixa, ceea ce scuteste cumparatorul de surprize pe durata creditului.

Dobanda ar putea fi eliminata
Unii dezvoltatori se gandesc chiar sa renunte la perceperea unei dobanzi. Reprezentantii companiei Anchor Group din Bucuresti, dezvoltatorul proiectului InCity, spun ca, in prezent, se lucreaza la un nou produs care, odata definitivat, ar putea oferi posibilitatea ca, dupa achitarea avansului, restul sumei sa fie platita pe o perioada de pana la opt ani, dar, de data aceasta, fara dobanda.
Deocamdata, cei care doresc sa achizitioneze un apartament in acest complex au posibilitatea de a plati un avans de 25%, urmand sa achite restul de 75% intr-un an, timp suficient acordat clientului in vederea identificarii unor surse de finantare, adauga consultantii.

Cum e bine?
Lipsa documentelor care sa ateste veniturile, accesul rapid la finantare, precum si valoarea flexibila a avansului reprezinta avantajele unui sistem de rate direct la dezvoltator.
Pe de alta parte, dobanzile mai mari fata de banci si perioada mai mica de creditare sunt elemente care conduc la o rata lunara mai mare pe care clientul trebuie sa o suporte daca opteaza pentru rate direct la vanzator.

Sursa: Adrian Eftimie, consultant imobiliar

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă