25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPRIVATIZARE OLTCHIM. Dan Diaconescu spune că are BANII pentru Oltchim. "Acţiunile le...

PRIVATIZARE OLTCHIM. Dan Diaconescu spune că are BANII pentru Oltchim. “Acţiunile le voi da într-o formă sau alta către angajaţi”

Dan Diaconescu a declarat vineri seara, că are banii necesari pentru a achita contravaloarea Oltchim, însă a evitat să spună care este numele firmei care îi este parteneră în achiziţionarea combinatului din Râmnicu-Vâlcea. Diaconescu a spus că nu va vinde combinatul, dar angajaţii acestuia vor deveni acţionari, potrivit rtv.net.

Dan Diaconescu s-a arătat mirat de reacţia premierului Victor Ponta faţă de privatizarea Oltchim. “El spune ‘Diaconescule, infractorule, adu banii’. Să vedeţi cum o să alerg eu după Victor Ponta strigând după el ‘Ponta, infractorule, dă-mi acţiunile’ “, a spus Diaconescu, adăugând că nu are nicio garanţie că va deveni rapid proprietarul efectiv al combinatului.

Potrivit acestuia, acţiunile ar putea să-i intre în proprietate abia în intervalul martie-septembrie 2013, dacă guvernul îi va pune beţe în roate. De altfel, Diaconescu l-a acuzat pe Ponta că ar fi dorit ca licitaţia pentru Oltchim să fie câştigată de firma poloneză PCC. “Cum ar fi vorbit domnul Ponta dacă ar fi câştigat PCC-ul? Probabil i-ar fi felicitat, le-ar fi cerut banii 4-6 luni, când or avea şi ei, eventual în două tranşe…” a comentat Diaconescu la Romania TV.

În schimb, Diaconescu a dat asigurări că are şi banii necesari pentru a finanţa activitatea combinatului, fiind vorba de o linie de credit bancar de 250 de milioane de euro. Diaconescu a afirmat că, după ce va face plata sumei pe care a licitat-o, speră ca guvernul să dea banii pentru plata salariilor restante şi pentru achiziţia capitalului de marfă.

Întrebat dacă există posibilitatea să se retragă din privatizarea Oltchim, el a spus: “Nu există această posibilitate”.

În ceea ce priveşte misteriosul investitor strategic interesat de Oltchim, Diaconescu a evitat în mai multe rânduri să dea vreun nume. El a spus că este interesat doar de un joint-venture cu partenerul strategic, nu să-l vândă.

“Acţiunile le voi da într-o formă sau alta către angajaţii Oltchim. Când firma care va deţine efectiv acţiunile, procedurile de înfiinţare a ei durează cam 90 de zile, vreau să dau la propriu Oltchimul înapoi”, a mai spus Diaconescu. El a vorbit despre posibilitatea unei subscripţii publice sau despre listarea la bursă a acţiunilor.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8062% din acţiunile combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, a anunţat preşedintele OPSPI, Remus Vulpescu. Diaconescu a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. Luni Dan Diaconescu va semna actele de preluare a acţiunilor combinatului Oltchim. Câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim să vină în maxim 10 zile cu banii, altfel e infracţiune, a avertizat premierul Victor Ponta.

Cele mai citite

Judecătorul care a cerut azil politic în Belarus. “Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Un judecător polonez a cerut azi politic în Belarus, în contextulrelațiilor tensionate dintre Polonia și Belarus. El susține că acolo se află"un preşedinte foarte...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...
Ultima oră
Pe aceeași temă