15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Prima Casa" nu schimba preturile

“Prima Casa” nu schimba preturile

Efect. In piata, initiativa Guvernului nu pare, pentru moment, sa influenteze preturile tranzactiilor.

 

Demararea Programului "Prima Casa" nu a crescut semnificativ preturile apartamentelor. Potrivit datelor centralizate de compania imobiliara Colliers International, desi exista zvonul ca apartamentele se vor scumpi, piata nu s-a modificat in termeni semnificativi.
Totusi, se arata intr-un comunicat al companiei, vanzatorii de apartamente de doua camere nu mai sunt dispusi sa negocieze foarte mult pretul de tranzactie, iar cei nou-intrati pe piata au afisat preturi usor mai ridicate. Astfel, in sectoarele 2, 5 si 6 s-au produs cresteri usoare ale preturilor la apartamentele vechi, in sectoarele 1 si 4 s-au constatat scaderi foarte reduse, in timp ce in sectorul 3 preturile au ramas constante.

Reprezentantii Colliers pun cresterile usoare de pret pe seama disparitiei ofertelor foarte scazute sau atingerii unui punct critic.
Dupa scaderi succesive si lipsa de cumparatori activi din piata, multi proprietari si-au retras apartamentele de la vanzare sau au refuzat sa mai coboare pretul, observand, de-a lungul lunilor de asteptare, ca pretul scazut de la luna la luna nu va garanta o tranzactie, se mai arata in comunicatul companiei.

"Proprietarii vor negocia mai dur"
Florin Panaitescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea, este de parere ca plafonul impus de Guvern in ceea ce priveste garantarea unui credit luat prin acest program, daca vorbim de situatia din Bucuresti, va face ca piata sa nu inregistreze cresteri de pret semnificative.
"Singurul lucru posibil ar fi, in cazul in care va exista un numar insemnat de persoane care vor obtine finantarea necesara achizitionarii de locuinte, ca proprietarii acestora sa negocieze ceva mai dur suma de tranzactionare", adauga specialistul.

"Daca ati gasit client, vindeti!"
In acelasi timp, Maria Avramescu, consultant imobiliar al agentiei Ideal Casa, spune ca, din datele centralizate de compania pe care o reprezinta, ultimele zile nu au adus modificari de pret la oferte.
"Avem cazuri de proprietari care ne intreaba daca sa mai vanda sau nu acum sau ar trebui sa astepte cateva zile pentru a vedea daca numarul de potentiali clienti va creste. Sfatul nostru este, in cazul identificarii unui client capabil de plata, ca locuinta sa fie tranzactionata, deoarece amanarile nu vor aduce, in mod cert, vreun castig in plus", mai spune consultantul.

Previziuni
Multi proprietari se asteapta ca valoarea de piata a locuintelor detinute sa creasca, drept urmare a unei posibile avalanse de cereri din partea celor care ar urma sa ia bani de la banci prin "Prima Casa". Aceasta opinie este una riscanta, deoarece exista posibilitatea ca preturile nu numai sa nu creasca, ba chiar sa-si continue trendul, care este unul descendent.

Sursa: Florin Panaitescu, consultant imobiliar

Cele mai citite

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de...

SINDICATELE DIN CULTURĂ declară pe 18 Mai–NOAPTE ÎN MUZEELE DIN ROMÂNIA!

COMUNICAT DE PRESĂ SINDICATELE DIN DOMENIUL PROTECȚIEI PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL asociate în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel...

Gorghiu, la ortopedie, cu întinderi la limbă și creier, după ce s-a jucat cu limba română

Ilustrație: Marian Avramescu Ministra Justiției, Alina Gorghiu, o ia pe urmele marelui actor Florin Piersic, fiind nevoită să treacă pe la ortopedie. Aceasta, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă