11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreţul ouălor în Europa. Cât costă în Bulgaria, Marea Britanie, Franţa şi...

Preţul ouălor în Europa. Cât costă în Bulgaria, Marea Britanie, Franţa şi Norvegia

Uniunea Europeană a interzis bateriile folosite pentru creşterea păsărilor şi a cerut crescătorilor de găini să pună la dispoziţia acestor păsări cuşti în care fiecare găină să aibă la dispoziţie un spaţiu de cel puţin 750 de centrimetri pătraţi. Imediat, preţurile au crescut rapid, în toată Europa, scrie realitatea.net.

În Bulgaria, preţul ouălor a crescut cu 60% în ultimul an. O creştere de 28% s-a produs într-o singură săptămână, prima din martie. În Bulgaria, cel mai ieftin ou costă echivalentul în leva al sumei de 1,1 lei, potrivit focus-fen.net.

Norvegia, stat care nu se află în Uniunea Europeană, are un preţ foarte ridicat la ouă. Cel mai ieftin ou este comercializat cu echivalentul în coroane norvegiene a 1,4-1,5 lei.

În Marea Britanie, cel mai ieftin ou de pe piaţă costă 50 de bani. Sunt însă ouă de dimensiuni medii şi mici, produse de găini ţinute în cuşti. Ouăle de din clasa A, mari, costă 2 lire cutia de 10 ouă. Asta înseamnă că un ou se cumpără cu aproximativ 1 leu, având în vedere că o liră sterlină este cotată la 5,22 lei. Un ou eco costă între 1,25 şi 1,75 lei, potrivit mysupermarket.co.uk.

Francezii trec printr-o criză a ouălor, după ce mai multe ferme s-au închis, atunci când Uniunea Europeană a interzis folosirea unui anumit tip de cuşti. În fiecare săptămână, francezii ar avea nevoie de încă 21 de milioane de ouă pentru a acoperi întreaga cerere internă. Preţul ouălor a crescut cu 75% între octombrie 2011 şi februarie 2012. În Franţa, cel mai ieftin ou costă 1,3 lei.

În România, preţul la comercializare este de cel puţin 80 de bani pentru un ou.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă