12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreţul energiei electrice este în picaj pe OPCOM

Preţul energiei electrice este în picaj pe OPCOM

În condiţiile în care tot mai mulţi consumatori de mari dimensiuni sunt presaţi să-şi reducă costurile din cauza certificatelor verzi, Hidroelectrica se confruntă cu situaţia de a renunţa practic la toată marja de profit.Hidroelectrica a încercat ieri să vândă pe OPCOM mai multe pachete de energie, la preţuri între 154-155 lei/MWh. Potrivit unor surse din piaţă, preţurile sunt apropiate de costurile de producţie ale companiei având în vedere că includ şi componenta de injecţie în reţea (11 lei/MWh). Cu toate astea, compania nu a vândut decât un singur pachet, de 29 GWh, cu 155 lei/MWh.

Citeşte şi: Guvernul îl acuză pe Băsescu de dezinformare, în privinţa certificatelor verzi

Există mai multe ipoteze privind eşecul Hidroelectrica. Pe de-o parte, de vină ar fi ponderea tot mai mare a certificatelor verzi, costurile în creştere pe care le suportă consumatorii din această sursă forţând scăderea în compensaţie a preţurilor pe bursa de energie; nu pot fi excluse nici încercările de a forţa o acceptare a contractelor bilaterale, multe reziliate în timpul primei insolvenţe a companiei. Alro, unul dintre “băieţii deştepţi” şi clienţi consacraţi ai Hidroelectrica, a anunţat recent că îşi restrânge capacităţile de producţie pe fondul costului mare al energiei şi deschiderii de noi unităţi pentru energia eoliană şi fotovoltaică.

“Pierdem 15.000 dolari pe oră din cauza ecotaxelor. (…) Este o problemă de luni cât mai rezistăm”, spunea ieri directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, într-o conferinţă de presă.

Compania, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, a investit în ultimii 9 ani peste 100 milioane de dolari în măsuri de eficienţă energetică, în urma cărora consumul de energie pe tona de aluminiu s-a diminuat cu 75%. Închiderea Alro, din cauza taxelor pentru sprijinirea producţiei energiei din surse regenerabile, va majora cu 7% factura la electricitate plătită de toţi consumatorii din România, potrivit lui Dobra.
“Până la urmă cred că vom ajunge la restrângerea activităţii. Analizăm varianta importului de lingouri de aluminiu”, a subliniat acesta.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă