15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPredeal - Cum se ratează o investiţie-cheie

Predeal – Cum se ratează o investiţie-cheie

Staţiunea Predeal este pe cale să piardă o finanţare de cinci milioane de euro, pentru infrastructura oraşului. Motivul: nu s-a depus la timp documentaţia pentru obţinerea banilor, după ce termenul-limită a fost 15 februarie. Proiectul ar fi trebuit depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADRC) de la Alba-Iulia.

Circa 98% din fonduri ar fi fost asigurate din surse europene, contribuţia locală urmând să fie de doar 2%. Toate acestea s-au întâmplat în condiţiile în care a existat consultanţă din partea Polului de Creştere Braşov, iar Predealul, una din „perlele” de pe Valea Prahovei, nu a reuşit să rezolve nici acum una dintre problemele stringente cu care se confruntă turiştii de ani buni: parcarea şi accesul facil în locurile de agrement.

Oficialităţile de aici spun însă că nu este totul compromis şi că este prematur să se vorbească despre pierderea banilor. „Primăria Predeal a trimis o notificare de amânare a termenului, pentru a avea timp să-şi clarifice situaţia concretă”, spune Nicolae Mărginean, şeful Serviciului Relaţii Publice din cadrul ADRC. Decizia de amânare urmează să fie aprobată de către Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (structură a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului).

Consilierii locali ai PNL, în schimb, sunt extrem de nemulţumiţi de situaţia creată în jurul proiectului. Liberalul Liviu Cocoş îl găseşte responsabil pentru situaţia creată pe primarul PDL Ionel Goidescu: „Este vorba despre lipsa de profesionalism a primarului sau a oamenilor din primărie, pe care i-a angajat el, şi care nu s-au priceput sau nu au avut experienţă”.

Datele proiectului, pe scurt

Proiectul care a stârnit supărarea consilierilor se numeşte „Accesibilitate Cioplea – Clăbucet” şi are patru componente. Se doreşte construirea unei parcări cu o capacitate de 1.200 de locuri în zona pârtiei Clăbucet, zonă care se blochează iarna din cauza numărului mare de turişti, care nu au unde să-şi lase maşinile. De asemenea, proiectul mai cuprinde repararea străzii Teleferic (arteră care face legătura dintre DN1 şi pârtia Clăbucet) şi a Bulevardului Liber­tăţii. Este vorba despre reparaţii capitale atât la structura drumurilor, cât şi a iluminatului public. Proiectul mai are şi o patra componentă: reconstruirea podului peste calea ferată care face legătura între Predeal şi zona Cioplea.

Ce nu s-a făcut

„Primarul nu a fost în stare să întocmească documentaţia, să facă schimbul de terenuri cu CFR pentru podul peste calea ferată, nu a scos din fondul forestier terenul necesar parcărilor, nici nu a reuşit să expropieze o persoană pe o porţiune de cinci sute de metri pe strada Libertăţii”, spune Liviu Cocoş. El a ţinut să precizeze că edilul Ionel Goidescu a avut tot suportul consilierilor: i-au aprobat cheltuielile de consultanţă, au participat la toate şedinţele Polului de Creştere Braşov şi au aprobat absolut tot ce trebuie, au venit chiar şi în şedinţe speciale, dacă a fost nevoie. „Din păcate, eforturile noastre au fost zădărnicite de calităţile de manager ale primarului”, consideră consilierul local PNL Liviu Cocoş.

Într-un comunicat de presă, Goidescu arată că termenul pentru depunerea documentaţiei a fost întârziat chiar de către consilierii locali majoritari, prin diverse acţiuni de blocare a proiectului (lipsă de cvorum, amânări frecvente). „Drept urmare, ne-am văzut nevoiţi să purtăm noi discuţii cu reprezentanţii Polului de Creştere Braşov şi cu cei ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, în urma cărora am convenit să solicităm prelungirea termenului pentru depunerea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, până în luna mai a acestui an”, a precizat primarul Ionel Goidescu.

Cele mai citite

Explicația echipei lui Nicușor Dan, după ce RL a arătat că primarul ascunde problemele din Centrul Istoric, în clipurile sale electorale

După ce ROMÂNIA LIBERĂ a arătat cum primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, își filmează clipuri electorale inclusiv în Centrul Istoric al Bucureștiului, eliminând...

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...
Ultima oră
Pe aceeași temă