19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPortretul absolventului preferat de patroni

Portretul absolventului preferat de patroni

Dragos Gheban, specialist in HR, descrie: stie limbi straine, are cunostinte de IT si a participat la internshipuri.

 

Perioada de criza reprezinta cu adevarat o provocare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca. Singura zona unde poate lucrurile stau putin altfel este cea a specialistilor, aceasta categorie fiind una intotdeauna cautata, companiile reclamand permanent un deficit de specialisti.
Acestea sunt opiniile lui Dragos Gheban, business development manager al Catalyst Recruitment Solutions, companie specializata in dezvoltarea de solutii pentru atragerea si recrutarea de talente si cunoscuta mai ales pentru organizarea celui mai  important targ de joburi, "Angajatori de top". El este de parere ca, in ansamblu, numarul de oferte de munca pentru tinerii absolventi a scazut, cel putin comparativ cu anul trecut, astfel ca perioada in care poate fi identificat acum un job poate ajunge si la trei luni.

Specialistul mai spune ca, in prezent, companiile recruteaza pu-tin si sunt mult mai atente la calitatea aplicantilor, avantajati fiind tinerii care au acumulat ceva experienta in munca inca din timpul facultatii sau aceia care s-au implicat in activitatile organizatiilor studentesti, au obtinut burse, au participat la internshipuri sau detin un certificat de atestare a competentelor lingvistice sau de IT.

» Care sunt posibilele atuuri pe care tinerii absolventi le pot avea la angajare?
Exista cateva elemente carora angajatorii le acorda o atentie sporita, in prezent. Primul dintre ele este cel al competentelor lingvistice, tinerii vorbitori de alte limbi straine decat engleza fiind foarte cautati, in special de centrele de outsourcing. Spre exemplu, pentru cei care cunosc limba germana exista multe oferte, insa cererea este destul de mica. Un alt atu la fel de important este reprezentat de cunostintele IT.
De asemenea, dincolo de zona tehnica, specifica fiecarei arii de activitate, angajatorii sunt atenti la motivatia si pasiunea manifestate de tineri in legatura cu domeniul ales. De aceea sunt foarte importante activitatile din timpul facultatii, derulate in zona in care tanarul doreste sa-si construiasca o cariera.

» Cum influenteaza diversitatea joburilor anterioare din CV decizia recrutorului?
In cazul juniorilor, companiile nu dau o prea mare importanta tipurilor de joburi pe care tinerii le-au avut in timpul facultatii, joburi de durata scurta si care, in general, reprezentau o optiune strict pentru ca respectivii tineri sa-si suplimenteze veniturile necesare intretinerii pe timpul studiilor.
Pe de alta parte, pentru seniori, o diversitate prea mare a domeniilor in care au activat poate reprezenta un dezavantaj destul de mare. Exceptie sunt considerate cazurile in care tanarul a activat in zone care pot fi coroborate.

Mai putine pretentii
» Cat de importanta este, pe termen lung, atentia acordata parcursului profesional?
In primul rand, tinerii ar trebui sa stie ca joburile bine platite nu sunt neaparat si cele care aduc satisfactii pe termen lung. In opinia mea, absolventii, atunci cand pornesc la drum in identificarea unui job, ar trebui sa-si puna urmatoarea intrebare: "Ce tip de job trebuie sa gasesc, astfel incat sa am in viitor un pachet consistent de beneficii?". Sa vanezi un job doar plecand de la premisa castigului imediat reprezinta un element cu risc, daca ne gandim ca tanarul poate incepe sa activeze intr-o zona care, desi ii aduce un venit multumitor, pe termen mediu si lung il poate plafona si chiar bloca din punct de vedere al dezvoltarii personale si profesionale.

» Cum influenteaza criza procesul de negociere a salariului?
Din studiile pe care le-am realizat in piata, putem concluziona ca tinerii sunt, in continuare, interesati de nivelul salariului, atunci cand aplica pentru un job. Totusi, pe fondul crizei, se poate observa o anumita flexibilitate a acestora in procesul de negociere cu angajatorul, flexibilitate manifestata prin faptul ca, daca in trecut asteptarile de la angajator erau, de multe ori, peste puterile acestuia, acum tinerii sunt dispusi sa accepte ceea ce compania poate oferi.

» Ce ii recomandati unui tanar student care vrea sa aiba o cariera de succes?
In primul rand, este foarte important ca tinerii sa inceapa sa se pregateasca in domeniul ales inca din timpul facultatii. Aceasta nu inseamna neaparat un job full-time pe timpul studiilor, ci identificarea unor metode prin care pot acumula cunostinte in domeniul respectiv. Spre exemplu, una dintre posibilitati este oferita de sistemul educational, prin proiectele sau programele organizate la nivel de facultate sau universitate, instrumente prin intermediul carora studentii aplica practic cunostintele teoretice. Este foarte important sa poti traduce in exemple concrete cunostintele teoretice atunci cand sustii un interviu pentru angajare.
In acelasi timp, un rol foarte important il au internshipurile, care, daca sunt tratate cu seriozitate de catre tineri, se pot dovedi niste surse bogate atat pentru dezvoltarea bagajului de cunostinte teoretice, cat si pentru imbunatatirea nivelului de experienta practica.

» Care este utilitatea internshipurilor?
Din ce in ce mai multe companii utilizeaza programe tot mai eficiente de internshipuri, care ii ajuta pe tineri sa inteleaga mai bine domeniul respectiv. Avantajul acestor programe este acela ca le ofera studentilor posibilitatea sa evite un job full-time pe durata facultatii, situatie care le-ar afecta timpul alocat studiului si, in acelasi timp, le faciliteaza acestora accesul la experienta practica in domeniul ales.
Internshipurile reprezinta elemente care pot face diferenta intre doi tineri care pornesc la drum in cariera pe pozitii similare. Cel care a participat la astfel de programe are sanse mai mari de a evolua mai rapid in cadrul companiei. Implicarea in programe de tip internship, impreuna cu participarea la activitati practice in timpul facultatii si cu certificate de atestare a competentelor lingvistice sau IT formeaza un tanar care starneste interesul angajatorului.

Oportunitate sansa pentru talentati
» Ce le ofera programul Top Talents, initiat de Catalyst Solutions?
Tinerii inscrisi la programul dezvoltat de Catalyst Solutions se intrec intr-o competitie ai carei castigatori vor deveni, ulterior, fie angajati in companiile partenere programului, fie vor efectua stagii de practica, internshipuri sau vor urma programe de mangement trainee in cadrul acestora. Mai mult, finalistii vor beneficia si de o bursa care va acoperi 30% din costurile unui program MBA din oferta CEU Bussines School. De asemenea, Top Talents poate reprezenta si o metoda de pastrare in tara a tinerilor cu potential.
» In ce masura sunt astazi tinerii interesati sa se dezvolte personal si profesional?
Din cei 2.284 de absolventi inscrisi in program, aproape 30% au studiat in strainatate, 26% au lucrat in alta tara, 35% detin un certificat de competente IT, iar 41% au studii postuniversitare. Nivelul de pregatire al acestor tineri reprezinta un factor care dovedeste ca acestia sunt foarte interesati sa se dezvolte personal si profesional, majoritatea fiind constienti ca, in cadrul programelor de genul Top Talents, vor avea o concurenta acerba din partea celorlalti pentru jobul dorit.

Ce joburi sa treceti in CV
Dragos Gheban le recomanda tinerilor absolventi sa evite enumerarea in CV a joburilor sezoniere din timpul studentiei, daca acestea nu au nici o legatura cu domeniul in care acestia s-au pregatit si in care doresc sa-si construiasca o cariera. Spre exemplu, faptul ca un tanar a lucrat, pe perioada verii, ca barman, pentru a-si suplimenta veniturile, nu reprezinta un element relevant in CV privind experienta in munca, mai ales ca angajatorul este atent la experienta acumulata de acel tanar in domeniul sau de activitate.

 

CARTE DE VIZITA
» A fost vicepresedinte al Asociatiei Internationale a Studentilor Economisti (AIESEC) Iasi si vicepresedinte al AIESEC Romania;
» A lucrat o perioada ca HR trainee, la Human Telex, Budapesta;
» Din 2005 este director de dezvoltare la Catalyst Solutions, firma care organizeaza cel mai cunoscut targ de joburi, "Angajatori de top";
» A participat la numeroase cursuri de pregatire in domeniul resurselor umane;
» Este absolvent al Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi.

Cele mai citite

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...
Ultima oră
Pe aceeași temă