11.7 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata titlurilor ipotecare, in stand-by

Piata titlurilor ipotecare, in stand-by

» Bancile nu simt inca nevoia de a-si refinanta portofoliile de credite ipotecare, desi au fost sustinatori ferventi ai pachetului de legi referitoare la piata ipotecara.

» Societatile de credit ipotecar au renuntat pentru moment la transformarea in banci ipotecare, chiar daca in urma cu un an anuntau o astfel de intentie.

Desi legislatia care reglementeaza piata titlurilor ipotecare a fost adoptata anul trecut, institutiile financiare care acorda imprumuturi ipotecare nu se grabesc sa se refinanteze prin vanzarea acestor creante pe o piata secundara. Recent, actionarii ImoCredit, societatea de credit ipotecar a grupului ImoFinance, au decis amanarea transformarii companiei in banca ipotecara, pe fondul mentinerii de catre banca centrala a unui nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii si al evolutiei pietei secundare ipotecare.
"In momentul in care au fost elaborate normele de aplicare a legii, Banca Nationala a operat o modificare, si anume aceea ca doar bancile ipotecare si cele comerciale pot emite titluri ipotecare. Bancile valorifica resurse ieftine atrase din piete externe si nu sunt interesate sa se refinanteze prin emisiuni de titluri. Pe de alta parte, pentru resursele atrase trebuie constituita rezerva minima obligatorie, care este de 40% in cazul devizelor, ceea ce este exagerat. Banca centrala a sustinut o lege inoperabila", ne-a declarat presedintele Consiliului de Administratie al ImoCredit, Iosif Pop.

Inceputurile
Reprezentantii pietelor financiare din Romania au sustinut necesitatea aparitiei unei piete secundare a titlurilor ipotecare, pe fondul exploziei creditelor ipotecare de la inceputul anilor 2000. Inca de atunci se estima ca piata creditului ipotecar va atinge cateva miliarde in 2007. Daca in anul 2002, creditele ipotecare totalizau 150-200 de milioane de dolari, in 2005 au atins un nivel de 1,69 miliarde de dolari, iar in 2006 acest segment valora 3,28 miliarde de dolari.

Pachetul legislativ
In martie 2006, au fost aprobate legile privind securitizarea creantelor, obligatiunilor ipotecare si bancilor de credit ipotecar. Totodata a fost modificata si legea privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare. "Securitizarea este o metoda de imbunatatire a rentabilitatii capitalului si a fost introdusa in SUA in urma cu 30 de ani. Pe scurt, securitizarea presupune vanzarea unui portofoliu de creante de catre banca catre o entitate special creata – SPV. Banca vinde SPV-ului portofoliul si obtine finantare pentru sustinerea cresterii, reduce presiunea asupra capitalului si isi imbunatateste rentabilitatea. SPV-ul, pentru a se finanta la randul sau, emite pe baza acestui portofoliu titluri de valoare care sunt cumparate de fonduri de investii si fonduri de pensii. Faptul ca portofoliul este omogen permite acoperirea mai usoara a riscurilor portofoliului. Bancile romanesti sunt supracapitalizate, au o rentabilitate a activelor peste media europeana, iar depozitele atrase de la clienti sunt inca suficiente pentru cresterea creditarii. Securitizarea va fi adoptata ca o solutie pentru sustinerea cresterii bancilor pe masura ce portofoliile de credite, expunerea pe anumite clase de debitori, precum si nivelul de dezvoltare si sofisticare a sistemului bancar vor creste, de asemenea", ne-a declarat directorul Directiei Management Portofoliu, Trezorerie, Raiffeisen Bank.

Intentii anuntate
In toamna lui 2006, Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca, in acest an, ar putea realiza securitizarea portofoliului de credite ipotecare. Totodata, presedintele-director general al BRD-Groupe Société Générale, Patrick Gelin, ne-a declarat ca "in mod evident, aceasta posibilitate a fost studiata", dar nu exista un proiect in acest sens pentru perioada urmatoare. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a explicat ca principalele motive pentru care bancile nu recurg inca la refinantarea prin titluri ipotecare sunt nivelul portofoliilor de imprumuturi, care inca nu au atins masa critica, si faptul ca dispun inca de suficiente resurse. "Deocamdata, bancile nu simt nevoia de refinantare prin emisiuni de titluri ipotecare. Am sustinut aparitia pachetului legislativ in ideea ca, la un moment dat, bancile vor avea nevoie, dar in acest moment nu este cazul", a spus Ghetea. Acesta a precizat ca, in Romania, creditele ipotecare reprezinta 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce media europeana se apropie de 49% din PIB.

Bursa, pregatita pentru listare
"Bursa de Valori Bucuresti are deja pregatit suportul tehnic pentru tranzactionarea obligatiunilor ipotecare. In plus, investitorii institutionali asteapta noi tipuri de instrumente financiare care sa le ofere o mai buna administrare a riscului si construirea unor portofolii echilibrate", ne-a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache. Acesta a precizat ca emisiunile de obligatiuni ipotecare pot oferi institutiilor de credit o mai mare flexibilitate pentru adaptarea managementului resurselor financiare la tendinta de economisire pe termen scurt a romanilor si cea de crestere a perioadei imprumuturilor pentru locuinte.

Cele mai citite

Lovit cu ciocanul în cap în parcarea unui cartier din București

Un incident extrem de violent a avut loc în cartierul Militari Residence din București. Un tânăr de 29 de ani a fost atacat brutal...

Lovit cu ciocanul în cap în parcarea unui cartier din București

Un incident extrem de violent a avut loc în cartierul Militari Residence din București. Un tânăr de 29 de ani a fost atacat brutal...

Veteran de război sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani. A luptat în bătălia istorică de la Carei

Un veteran de război care a luptat în bătălia istorică de la Carei din Al Doilea Război Mondial a fost sărbătorit de reprezentanții MApN...
Ultima oră
Pe aceeași temă