15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiaţa spaţiilor comerciale în cifre

Piaţa spaţiilor comerciale în cifre

Pe o piaţă imobiliară care abia se dezmorţeşte, segmentul spaţii comerciale pare să fie cel mai viguros. Branduri internaţionale şi-au anunţat intenţia de a deschide noi magazine atât în Bucureşti, cât şi în oraşele secundare. Totodată, hipermarketurile îşi continuă expansiunea, potrivit unui studio Jones Lang Lassale.

În primul trimestru, stocul modern de spaţii comerciale (centre şi galerii comerciale) a atins 580.000 mp. Iar până la sfârşitul anului, alţi 90.000 mp se vor adăuga acestui total, potrivit unui studiu Jones Lang Lassale. Este de aşteptat ca acest ritm să se păstreze şi anul viitor, când sunt anunţate proiecte care vor însuma 370.000 mp atât în Bucureşti, cât şi în alte nouă oraşe secundare. Branduri internaţionale care sunt deja la noi negociază extinderea în mai multe oraşe ale ţării, iar branduri care nu sunt, îşi anunţă deja posibila venire.

Reţelele alimentare urmează un trend dinamic
Discounterii alimentari precum Penny Market, Plus, Minimax sau Kaufland îşi continuă expansiunea reţelelor la nivel naţional, tentaţi probabil şi de dezvoltatorii şi proprietarii de centre comerciale care au adoptat o politică atractivă de vânzări. Ei continuă să acorde condiţii financiare tentante în vederea menţinerii unui grad ridicat de ocupare. Diferenţa faţă de acum doi ani însă, atunci când pe piaţă nu erau probleme, este că acum toată lumea este reticentă în a închiria un spaţiu într-un centru comercial nefinalizat. În vremuri mai bune, cei mai mulţi retaileri concurau în mod agresiv pentru a fi siguri că vor ocupa spaţiile dorite în cadrul proiectelor aflate în fază de construcţie. Tocmai de aceea, există proiecte în fază de aşteptare.
 
Care sunt chiriile?
Chiriile în centrele comerciale au rămas relativ stabile, fiind similare cu cele raportate în ultimul trimestru din 2009. Cele mai mari chirii pentru centre comerciale în Bucureşti sunt cuprinse între 70-85 euro/mp/lună, în timp ce spaţiile stradale de pe cele mai importante artere comerciale au chirii cuprinse între 60-70 euro/mp/lună, potrivit aceluiaşi studiu Jones Lang Lassale. Există însă şi mici excepţii, cum ar fi spaţiile stradale cu poziţionări deosebite (de exemplu pe Bd. Magheru) care pot atrage chirii şi de 100 euro/mp/lună.

Paralelă cu piaţa birourilor
La fel stau lucrurile şi în cazul clădirilor de birouri. Investitorii preferă în continuare clădiri existente, dar totuşi, proiectele de înaltă calitate aflate în stadiu de dezvoltare devin din nou de interes. Mai multe fonduri de investiţii oportuniste, adică acelea care caută randamente medii şi mari, au realizat că deja e puţin probabil să poată achiziţiona active performante la preţuri de active neperformante. Drept urmare, sunt dispuse să analizeze proiecte de calitate aflate în dezvoltare, care au fundamente puternice şi dezvoltatori de renume. 

Perspective
Cu toate că amploarea şi ritmul revenirii activităţii tranzacţionale nu sunt clare, fondurile de investiţii au arătat recent un interes crescut faţă de piaţa imo­biliară din România. Investitorii care doresc să îşi facă in­trarea în piaţă acum, se aşteaptă să beneficieze de îm­bu­nă­tăţirea con­diţiilor economice pe termen mediu, precum şi de creşterea numărului fondurilor de investiţii care vor face achiziţii în România în viitor. 

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă