10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPetrom intra pe piata de comercializare a energiei

Petrom intra pe piata de comercializare a energiei

Petrom va construi pana in 2011, printr-o investitie de 500 de milioane de euro, o termocentrala, care va acoperi 8% din cererea de energie la nivel national. Spre sfarsitul acestui an, compania va comercializa si energie electrica, pe care o va achizitiona de pe piata.

 

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est, a inceput constructia centralei pe gaze de la Brazi, ale carei lucrari pregatitoare au fost demarate inca de anul trecut. Centrala electrica de la Brazi este un proiect greenfield, dezvoltat in acord cu strategia energetica europeana. Petrom va incepe furnizarea in sistemul energetic national in a doua parte a anului 2011.
Centrala, cu doua turbine cu gaz, doua cazane recuperatoare si o turbina cu abur, va dezvolta o putere de 860 MW si va avea o eficienta ridicata, de circa 57%, comparativ cu media de 30% a instalatiilor din Romania care dezvolta puteri similare. In plus, centrala va beneficia de un echipament ultramodern de reducere a emisiilor, care ii va permite sa se incadreze cu emisiile de CO2 sub media europeana.

Un consortiu format din General Electric (SUA) si Metka (Grecia) va construi si livra la cheie centrala electrica, termenul de livrare fiind septembrie 2011. Proiectul centralei de la Brazi include constructia unei conducte, cu o lungime de 30 de km, care va asigura transportul gazelor catre centrala, si a unei linii de inalta tensiune, cu lungimea de 3 km, pentru conectarea centralei la sistemul national de inalta tensiune. Inantarea proiectului, a carui valoare se ridica la circa 500 milioane euro, este asigurata atat din surse interne, cat si prin doua credite corporative negarantate semnate cu BEI si BERD, fiecare in valoare de 200 milioane de euro.

"Dupa punerea in functiune, centrala de la Brazi va furniza circa 8% din electricitatea produsa in Romania, iar cea mai mare parte este destinata pietei. Recent am obtinut si licenta de furnizare de electricitate, ceea ce ne va permite sa devenim un jucator activ pe piata de energie electrica pana la sfarsitul acestui an", a declarat Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu gaze naturale, energie si produse chimice.
Petrom a obtinut in urma cu doua saptamani licenta de furnizare a electricitatii si estimeaza ca pana la sfarsitul anului va intra pe piata de trading cu energie, a declarat, ieri, directorul general al companiei petroliere, Mariana Gheorghe.
"Incercam sa ne pozitionam pe piata electricitatii. Pana la finele anului vom intra pe piata de comercializare a energiei", a spus Mariana Gheorghe.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă