25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPetrom concediaza 8% din angajati

Petrom concediaza 8% din angajati

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) din Petrom, Liviu Luca, a declarat ca vor fi disponibilizati 2.700 de angajati ai companiei Petrom, care reprezinta aproximativ 8%, acestia urmand sa primeasca plati compensatorii in functie de vechime. Luca a adaugat ca salariatii Petrom au fost informati din decembrie ca aveau sa fie disponibilizati. "Noi, ca sindicat, am fost de acord cu aceasta disponibilizare, cu conditia sa fie pastrate celelalte locuri de munca. In continuare sunt posibile disponibilizari, in functie de cat de jos ajunge pretul titeiului", a mai spus presedintele FSLI.
Potrivit Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Prahova, numarul de angajati disponibilizati este mai mare, de 3.000 de persoane. Concedierile fac parte dintr-un plan de modernizare si eficientizare inceput de Petrom inca din 2005, care include si componenta de restructurare.

 

"Reorganizarea companiei este un proiect pe termen lung, in deplin acord cu reprezentantii sindicatelor", au spus exponentii societatii comerciale. Programul de restructurare inceput acum patru ani el presupune, printre altele, disponibilizari de personal in fiecare an si are printre obiective reducerea numarului de angajati la 22.630 pana la finele anului 2009.
Angajatii concediati sunt acoperiti de un plan social, care prevede, pe langa 15 salarii compensatorii, si suportarea cheltuielilor de catre companie a cursurilor de calificare sau recalificare, in cazul in care fostii salariati vor sa le urmeze. "Compania a luat decizia de a sprijini salariatii disponibilizati in vederea reintegrarii acestora pe piata fortei de munca. Astfel, au fost infiintate Centre de Tranzitie care au rolul de a oferi, in functie de optiunile personale,  servicii de reintegrare pe piata fortei de munca sau servicii necesare deschiderii unei afaceri.  In cazul externalizarii unei activitati, Petrom ofera posibilitatea preluarii acesteia in administrare de catre orice angajat al companiei, in functie de indeplinirea criteriilor stabilite", au declarat reprezentantii companiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă