16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPână în ultima clipă a vieții, Dan Adamescu a crezut în dreptate

Până în ultima clipă a vieții, Dan Adamescu a crezut în dreptate

După întoarcerea în România, printre cele mai importante realizări ale lui Dan Adamescu s-au numărat crearea a mii de locuri de muncă și formarea de profesio­niști în mai multe domenii, salvarea de la închidere a celui mai vechi ziar al țării – „România liberă”, precum și dezvoltarea, timp de 15 ani, a firmei Astra Asigurări, pe care a adus-o pe primul loc în topul companiilor de profil.

La 27 mai 2016, Dan Adamescu, unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri români, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, sub acuzația de dare de mită, pe baza unui dosar instrumentat de DNA.

În ciuda numeroaselor sale probleme medicale și a faptului că nu se putea deplasa decât în scaun cu rotile, omul de afaceri în vârstă de 68 de ani a fost trimis în centrul de arest preventiv, în condiții îngrozitoare – șase până la opt persoane închise la subsol, într-o celulă de câțiva metri pătrați. De aici, Dan Adamescu a fost mutat la Penitenciarul Rahova și apoi la Jilava.

După îndeplinirea fracției de pedeapsă prevăzute de lege, Dan Adamescu a făcut cerere de eliberare condiționată, dar cererea i-a fost respinsă.

Cât a fost ținut în detenție la închisoarea Rahova, lui Dan Adamescu nu i s-a administrat timp de 37 de zile tratamentul medical de care avea disperată nevoie, în ciuda faptului că medicamentele fuseseră deja aduse la penitenciar. În asemenea condiții, starea de sănătate a lui Dan Adamescu s-a agravat. În urma declanșării unei septicemii, decesul lui s-a produs în noaptea de 24 ianuarie 2017, imediat după miezul nopții, într-un spital civil, unde omul de afaceri fusese internat sub pază.

Cazul Dan Adamescu a reprezentat o încălcare flagrantă a Convenției Europene a Drepturilor Omului, care prevede că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Avocatul Cătălin Breazu consideră că magistraţii care i-au refuzat lui Dan Adamescu cererea de eliberare condiţionată au dat dovadă de rea-credinţă.

„Procurorul DNA a insistat pe faptul că nu crede că domnul Adamescu este bolnav şi a susţinut că acesta a mers la spital doar pentru o operaţie la genunchi. Mai mult, a susţinut, în sala de judecată, că domnul Adamescu nu poate fi eliberat pentru că a stat prea mult în spital”, a precizat avocatul.
Atitudinea discriminatorie împotriva lui Dan Adamescu este demonstrată de faptul că judecătoarea Elena Rovenţa, condamnată la patru ani şi jumătate de închisoare în acelaşi dosar cu Dan Adamescu, a fost eliberată condiţionat, în condiţiile în care era, de asemenea, bolnavă şi are peste 65 de ani.

Dovada că omul de afaceri nu a beneficiat de niciun fel de clemenţă din partea acuzatorilor este aceea că, deşi era deja în comă indusă în spital, procurorul DNA s-a opus ridicării controlului judiciar pe cauţiune. Totuşi, în această situație-limită, judecătoarea a permis ridicarea controlului judiciar pentru Dan Adamescu. A fost însă prea târziu.

Până în ultima clipă a vieții, Dan Adamescu a crezut în dreptate și a fost convins că va fi achitat, căci nu putea să conceapă faptul că, într-un stat de drept, un om nevinovat poate fi condamnat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă