2.5 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNumărul angajărilor crește doar pe hârtie

Numărul angajărilor crește doar pe hârtie

Trei din zece angajatori români estimează că vor face noi recrutări în perioada următoare, dar specialiștii se arată sceptici.

Studiul relevă faptul că, în intervalul iulie-septembrie se prognozează creșteri ale numărului total de angajați în opt din cele 10 sectoare de activitate analizate în România. Cele mai robuste planuri sunt raportate de angajatorii din sector ul Industrie prelucrătoare, unde previziunea netă de angajare de +36% reflectă intenții de angajare solide, care egalează pentru prima dată cele mai optimiste prognoze formulate în sector, cele din trim. II/2008, când studiul a debutat în România.

Intențiile de angajare din sectorul Industrie prelucrătoare se îmbunătățesc comparativ cu cele raportate în trim. II/2016 cu 8 puncte procentuale, iar comparativ cu cele raportate în trim. III/2015 cu 16 puncte procentuale. Aceasta este una din îmbunătățirile semnificative față de anul anterior, celelalte două, tot de 16 puncte procentuale,  fiind raportate în sectoarele Construcții și Administrație publică și servicii sociale. Cele mai slabe intenții de angajare sunt anunțate, și de această dată, de angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze.

La același nivel cu cel de anul trecut

Previziunea din acest sector, de -2%, este totuși cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trim. II/2016, îmbunătățin­du-se și față de trim. III/2015, cu 7 puncte procentuale. Mădălina Popescu, director general al companiei de recrutare Pluri Consultants, ne-a spus însă că semnalele din piaţă nu sunt chiar așa de optimiste. „Pentru prima parte a acestui an, numărul angajărilor se situează cam la același nivel cu cel de anul trecut, dacă nu chiar un pic mai slab. Să nu confundăm însă angajările temporare, care cresc în perioada de vară, cu angajările pe termen nelimitat”, susţine Popescu. 

De aceeași părere este și Daniela Necefor, care conduce firma de consultanţă și executive search Total Business Solution: „Nu știu de unde au atâta optimism angajatorii. Dacă vorbim că se deschid mai multe magazine Cora sau Leroy Merlin, putem pune această creștere a numărului de angajări pe seama creșterii consumului. Dacă cererea vine din industria automotivă sau alt sector productiv, atunci putem spune că este o relansare economică și ne putem bucura. Din piaţă semnale sunt că va crește numărul de angajări, dar nu atât de mult. S-a luat în considerare deschiderea de lanţuri de magazine sau call centere, care nu fac  altceva decât să ofere noi locuri de muncă, dar cu salarii mici, pentru personal cu calificare medie. Depinde, însă, nivelul pentru care se fac angajările și dacă mergem în continuare pe forţă de muncă ieftină sau companiile încep să-și revină și fac angajări și pentru poziţii de middle-management, specialiști etc.”.

Iar directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof, a precizat, pentru „România liberă“: „Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă nu aprofundează motivele pentru care intenţiile de angajare sunt mai mult sau mai puţin ferme, dar practica ne arată ca optimismul privitor la angajări se fundamentează în general pe un context economic favorabil, mai ales pe pieţele de desfacere, comenzile și potenţialul de creștere al acestora fiind principalul motiv pentru care angajatorii decid să-și sporească forţa de muncă”. 

Cele mai multe speranţe, în nord-vest

Studiul arată că angajatorii din regiunea Nord-Vest raportează o Previziune Netă de Angajare de +26%, cea mai puternică din toate cele opt regiuni ale țării. Angajatorii din regiunile Centru și Sud sunt, de asemenea, mai optimiști decât în aceeași perioadă a anului trecut, raportând îmbunătățiri de 13, respectiv 11 puncte procentuale față de trim. III/2015. Previziunile se situează astfel la +25% în regiunea Centru și +14% în regiunea Sud, previziunea din regiunea Centru fiind cea mai puternică raportată de angajatorii din această regiune din trim. II/2008 până în prezent. Prognozele cele mai puțin optimiste, ilustrate de o Previziune Netă de Angajare de +3%, sunt raportate în regiunea Nord- Est.

Cele mai citite

Economia României, în creștere moderată în primele nouă luni ale anului 2024

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat vineri că economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al acestui an,...

Sundar Pichai: Google va suferi „schimbări profunde” anul viitor

Sundar Pichai, CEO-ul Google, a anunțat că motorul de căutare al companiei va trece prin „schimbări profunde” în 2025, având capacitatea de a răspunde...

Șase foși ambasadori americani avertizează: România, țintă a unui atac cibernetic masiv în context electoral

Șase foști ambasadori ai SUA la București au adresat un mesaj românilor, exprimând îngrijorarea față de un atac cibernetic și pe rețelele sociale, atribuit...
Ultima oră
Pe aceeași temă