33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMINIM ISTORIC: Dobânda de politică monetară a fost redusă de BNR la...

MINIM ISTORIC: Dobânda de politică monetară a fost redusă de BNR la 2,75%

BNR a redus, marți, rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, ajungând astfel la un nivel minim istoric de 2,75% pe an. De asemenea, CA al BNR a decis reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%.

Potrivit Mediafax, odată cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, începând cu data de 5 noiembrie 2014, BNR a decis şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.

Astfel, începând de miercuri, 5 noiembrie 2014, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25% pe an de la 5,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an.

Aceasta este a treia reducere a dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în luna august, când Banca Naţională a operat o tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o nouă reducere, de la 3,25% la 3%.

Astfel, în mai puţin de trei luni, banca centrală a operat trei reduceri consecutive ale dobânzii, în condiţiile în care România a intrat de la mijlocul anului în recesiune tehnică, iar inflaţia s-a plasat la niveluri foarte joase.

Totodată, banca centrală a decis să reducă rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul  de la 16% la 14% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie – 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei se menţine la 10%, mai scrie sursa citată.

CA al BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat într-o conferinţă de presă organizată joi, 6 noiembrie.

Cele mai citite

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă