17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăMai sunt trei zile pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Mai sunt trei zile pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Data limită până la care se poate face asigurarea obligatorie a locuinţei este 15 iulie, după care cei neasiguraţi riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei.

Poliţa obligatorie acoperă trei riscuri: inundaţii, cutremur şi alunecări de teren şi costă 10 sau 20 euro, în funcţie de tipul locuinţei.  Dacă locuinţa este tip A, adică are „structura de rezistenţa din beton armat, metal, lemn sau pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale tratate termic sau chimic” atunci se plăteşte 20 euro, iar pentru restul construcţiilor, de tip B, din paiantă sau alte tipuri de materiale se plăteşte 10 euro.

Despăgubirea maximă în caz de dezastru este fixă, de 10.000 euro, în cazul poliţelor de 10 euro şi de 20.000 euro, în cazul celor de 20 euro.

După 15 iulie, primăriile pot emite sancţiuni cuprinse între 100 şi 500 lei, pentru proprietarii de locuinţe care nu deţin asigurare obligatorie. Identificarea acestora se va face foarte uşor, în urma verificării în baza de date electronică, pusă la dispoziţie de PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) – instituţia care se ocupă cu centralizarea datelor de la firmele de asigurări.

Până pe 26 iunie şi-au asigurat locuinţele 575.000 de proprietari, din toată ţara, potrivit ultimelor statistici oferite de PAID. Ca împărţire pe regiuni, cei mai mulţi asiguraţi sunt din Bucureşti (22%), pe locul doi urmând  Muntenia (19%) şi pe locul trei Moldova (15%),după care vin Transilvania, Banat, Dobrogea şi Oltenia.

În ceea ce priveşte tipul locuinţelor asigurate, 78% din total sunt construcţii de tip A, care necesită o asigurare de 20 euro şi doar 22% locuinţe de tip B, asigurate pe 10 euro.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă