29.2 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMai bine curata decat renovata

Mai bine curata decat renovata

Importanta. Expertii spun ca felul in care arata locuinta conteaza mai mult decat imbunatatirile.

La cumpararea unei locuinte, prima impresie are o foarte mare importanta. Aceasta este parerea lui Lucian Racaru, directorul agentiei Centrul Imobiliar Roman, si a Anei Maria Hehal, consultant imobiliar al agentiei bucurestene Housexpert. Aceasta din urma apreciaza ca felul in care arata o locuinta reprezinta un factor cu o pondere de aproximativ 90% in decizia clientului de a cumpara.

De aceea, experta le recomanda proprietarilor sa-si mentina locuintele curate, pentru ca acesta este singurul factor care conteaza pentru clienti, pe langa zona si pret.

Elemente subiective

Montarea de gresie, faianta, parchet sau recompartimentarea spatiului, spune Ana Maria Hehal, sunt elemente subiective in vanzarea unei case si nu reprezinta o garantie ca se vor obtine banii investiti. "Le recomand celor care considera ca investitiile in imbunatatiri vor fi recuperate sa renunte la aceasta idee. Cei mai multi clienti nu sunt interesati de amenajarile si imbunatatirile efectuate in locuinta", spune experta.

De altfel, potrivit estimarilor lui Alexandru Radu, managerul firmei de constructii si amenajari interioare Alma Construct, realizate pe baza experientelor avute, foarte putini cumparatori (aproximativ 2-3%) gasesc oameni dispusi sa plateasca in plus pentru imbunatatiri.

Cumparatorul poate sa nu aprecieze modificarile realizate de vanzator sau sa le considere inutile. Sau, asa cum spune Lucian Racaru, poate sustine ca nu-i plac si ca "oricum intentioneaza sa le inlocuiasca". In realitate insa, aceasta practica este, in general, doar un pretext pentru a obtine un pret mai mic. De aceea, vanzatorii devin din ce in ce mai constienti ca reamenajarea casei in scopul vinderii acesteia nu mai este o afacere.

De pilda, familia Gheorghe Oprea, din Bucuresti, spera sa-si recupereze macar partial banii investiti – aproximativ 10.000 de euro – in imbunatatiri (montarea de termopan, gresie, faianta, parchet, calorifere noi) si in amenajarea unui minibar. "Probabil va fi dificil de identificat un client dispus sa plateasca in plus fata de pretul zonei (Colentina – n.r.), pentru imbunatatiri", spune Gheorghe Oprea.

Factori

Ce criterii conteaza
Investitia in dotarea, amenajarea si imbunatatirea spatiului in care locuim nu este una amortizabila. Factorii care influenteaza pretul unei case sunt, in continuare, cei clasici: zona, aspectul curat, vecinii, accesul la punctele strategice.

 

Sursa: Radu Alexandru, manager Alma Construct

Cele mai citite

Explorând două extreme tehnologice: Nothing Phone vs. Oppo Reno 10

Într-o lume dominată de inovație și tehnologie, gama de opțiuni pentru smartphone-uri este vastă și în continuă expansiune. Două nume importante care captează atenția...

Idei pentru a-ți organiza o vacanță cu cortul

O vacanță cu cortul îți dă libertatea de a alege destinații diverse, de a admira priveliști nemaivăzute și de a fi mai aproape de natură....

Ministrul de Externe al Republicii Muntenegru a mers la SNSPA

Ministrul de Externe al Republicii Muntenegru, Filip Ivanović, a făcut o vizită la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București. Vizita la...
Ultima oră
Pe aceeași temă