Oamenii de ศtiinศฤ din California tocmai au analizat ce s-ar întâmpla dacฤ statul lor ar fi împânzit cu panouri solare pe 4.000 de mile, deasupra canalelor de apฤ, inclusiv a marelui apeduct din California. Studiile aratฤ un viitor frumos pentru aceastฤ inovaศie.
Studiul cercetฤtorilor californieni, publicat în revista Nature Sustainability, aratฤ cฤ, dacฤ ar fi aplicate la nivel de stat, panourile ar economisi 63 de miliarde de litri de apฤ de la evaporare anual. Tot odatฤ, panourile solare de pe canalele acoperite din California ar furniza 13 gigawatti/an de energie regenerabilฤ, aproximativ jumฤtate din consumul de care statul are nevoie pentru a-ศi îndeplini obiectivele pentru eliminarea folosirii cฤrbunelui, pânฤ în 2030.
Sistemul de transport al apei din California este cel mai mare din lume, deservind 35 de milioane de oameni ศi 5,7 milioane de acri de terenuri agricole. ศaptezeci ศi cinci la sutฤ din apa disponibilฤ se aflฤ în treimea de nord a statului, în timp ce cele douฤ treimi inferioare ale statului au nevoie de 80% din cererea urbanฤ ศi agricolฤ a statului. Transferul apei necesitฤ pompe pentru a o aduce în zonele înalte unde este nevoie pentru consum sau agriculturฤ. Paradoxal, sistemul de pompare al apei este cel mai mare consumator de energie electricฤ al statului.
Canalele cu panouri solare nu ar produce numai energie regenerabilฤ pentru utilizare în întregul stat, ci ar face ca alimentarea cu apฤ sฤ meargฤ mult mai bine.„Prin acoperirea canalelor cu panouri solare, putem reduce evaporarea ศi s-ar evita distrugerea terenurilor naturale ศi agricole, oferind ศi energie regenerabilฤ.”, spune inginerul de mediu Brandi McKuin de la Universitatea din California, autorul principal al lucrฤrii.
Guvernul României ar putea folosi invenศia pentru a da viaศฤ canalului Siret-Bฤrฤgan
Paradoxal, performanศa panourilor solare scade pe mฤsurฤ ce temperaturile cresc. Într-o celulฤ solarฤ, fotonii din soare scot electronii din atomi, producând un curent electric. Când un panou se încฤlzeศte prea mult, acest lucru pune electronii într-o stare de excitaศie, astfel încât aceศtia nu mai creeazฤ la fel de multฤ energie ca atunci când sunt dislocaศi de fotoni. Punerea panourilor peste canale le-ar rฤci de cฤtre cursul apei, mฤrindu-le eficienศa. „ศi în plus”, adaugฤ McKuin, „umbra panourilor atenueazฤ creศterea buruienilor acvatice, care este o problemฤ majorฤ de întreศinere a canalelor”.
Nici ingineria nu este atât de complicatฤ. Se poate realiza dintr-un schelet de oศel peste un canal ศi apoi se poate acoperi cu panouri. India a experimentat astfel de canale solare ศi a estimat cฤ o porศiune lungฤ de 25 de mile are un cost de 14 milioane de dolari.
Proiectul nu este un document oficial pentru acoperirea imediatฤ a tuturor canalelor cu panouri solare. „Lucrarea noastrฤ nu este un proiect de inginerie detaliat sau un proiect conceptual – este un studiu de fezabilitate, o dovadฤ a conceptului, pentru a-l duce în urmฤtoarea fazฤ a investiศiei, cea de proiect demonstrativ”, spune inginerul Roger Bales de la Universitatea din California, Merced. „Dar cred cฤ cantitatea de energie electricฤ ar putea fi semnificativฤ, atât la nivel naศional, cât ศi local.”
Bales ศi McKuin au calculat toate acestea folosind o varietate de modele. Ratele de evaporare a apei provin din modele hidrologice gฤsite. Ei au utilizat ศi modelele climatice, pentru a prezice modul în care statul californian se va încฤlzi în urmฤtorii ani. Studiul a devenit atât de amฤnunศit încât au calculat ศi modul în care efectul de rฤcire al apei canalului ar îmbunฤtฤศi eficienศa panourilor electrice.
Deศi studiul a fost fฤcut în California, acest proiect „ar putea fi uศor aplicat ศi în alte locaศii, în regiunile lumii care au canale de apฤ deschise.”, spune McKuin.
Cum ar fi ca aceastฤ inovaศie sฤ fie folositฤ pentru a relansa proiectul canalului Siret-Bฤrฤgan? Lucrarea a început în 1986, dar este paralizatฤ de aproape 15 de ani. Ministrul Agriculturii mizeazฤ acum pe fondurile din PNRR pentru a resuscita proiectul, însฤ premierul Florin Cîศu nu ar fi de acord ca printre aceste proiecte sฤ fie inclus ศi acest canal, pentru cฤ nu ar putea fi finalizat pânฤ în 2026, ceea ce ar duce la pierderea finanศฤrii.
O soluศie ar fi includerea în PNRR doar a celor 50 de km, pânฤ la limita sudicฤ a judeศului Vrancea, care se aflฤ într-un stadiu mai avansat. Canalul lung de 198 de kilometri trebuia sฤ fie gata în 1995 ศi sฤ asigure irigaศii pentru 700.000 de hectare. Acum, lucrฤrile începute pe 50 de kilometri ศi finalizate doar pe 5,7 kilometri dau apฤ la doar 98 de hectare.