10.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInvestigații România LiberăInspecția Judiciară a finalizat ancheta în cazul procuroarei Lăncrănjan

Inspecția Judiciară a finalizat ancheta în cazul procuroarei Lăncrănjan

Inspecţia Judiciară a finalizat verificarea privind participarea procurorului DNA Alexandra Lăncrănjan la o reuniune cu caracter politic, concluzia inspectorului de caz fiind acea că nu există abatere disciplinară. Inspectorul-şef al instituţiei a avut însă o opinie diferită.

„A existat o diferenţă de opinie între inspectorul de caz şi inspectorul-şef care, potrivit legii, este chemat să avizeze lucrarea. Inspectorul de caz a apreciat că nu există indicii cu privire la existenţa unei abateri disciplinare, reţinând, printre altele, că doamna procuror Lăncrănjan nu a participat la această conferinţă în calitate de procuror al DNA. Dimpotrivă, inspectorul-şef a apreciat că aceste indicii există, explicând pe larg, în nota pe care a ataşat-o la rezoluţie, punctul său de vedere. Puţini ştiu însă că inspectorul-şef, la momentul actual, conform legii, nu are posibilitatea să desfiinţeze rezoluţiile de clasare date de către inspectorul judiciar în faza verificărilor prealabile. Concluzia e că nu există vreo abatere disciplinară care i se poate imputa doamnei procuror”, a declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, Gheorghe Stan, inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care îl anchetează pe liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi participat la o reuniune cu caracter politic.

În ceea ce-l priveşte pe şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, acesta este cercetat de Inspecţie în alte două lucrări disciplinare. Astfel, inspectorii au dispus declanşarea altor două cercetări disciplinare faţă de procurorii de la DNA Ploieşti, Lucian Onea şi Alfred Savu, dar şi faţă de fostul procuror Mircea Negulescu, în urma înregistrărilor apărute cu aceştia, existând în prezent trei astfel de acţiuni faţă de magistraţi.

 „Apariţia acestor înregistrări (cele prezentate de Vlad Cosma – n.r.) are, fără doar şi poate, un efect negativ la nivelul încrederii în justiţie. Aşa cum am şi anunţat săptămâna trecută, în una dintre lucrări se începuse deja cercetarea disciplinară şi pot să vă spun că, de atunci, în alte două lucrări s-a demarat această procedură. Acest lucru înseamnă că inspectorii judiciari au identificat indicii cu privire la săvârşirea unor abateri disciplinare, însă nu înseamnă că s-a stabilit vreo vinovăţie în sarcina vreunui procuror”, a declarat pentru MEDIAFAX, inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan.

Este vorba despre procurori de la DNA Ploieşti, între care Lucian Onea, Alfred Savu, dar şi fostul magistrat Mircea Negulescu. Precizarea vine după ce, săptămâna trecută, oficiali ai Inspecţiei Judiciare anunţau declanşarea primei cercetări disciplinare faţă de aceştia. Cercetarea inspectorilor a fost declanşată după ce mai multe persoane au declarat că li s-au cerut declaraţii false, unii dintre ei prezentând înregistrări cu magistraţii de la Ploieşti.

 
Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a oferit, pentru agenţia de presă Mediafax, detalii şi despre înregistrarea discuţiei pe care a avut-o cu procurorul Mihaela Focică, în care aceasta acuza presiuni din partea procurorului-şef DNA.

Cele mai citite

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României. VIDEO

România este iubită în Republica Moldova pentru ajutorul constant, dar, mai ales, pentru lucrurile care ne unesc - limba transmisă cu dragoste de părinţi,...

Echipa lui Răzvan Lucescu merge în primăvara europeană. Rezultatele complete din Conference League

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, s-a impus în deplasare în fața lui Eintracht Frankfurt, scor 2-1, și s-a calificat în optimile...

Jose Mourinho și-a criticat jucătorii, după ce AS Roma a remizat cu vicecampioana Elveției

După ce AS Roma a remizat în deplasare cu Servette Geneva, scor 1-1, în Europa League, antrenorul italienilor, Jose Mourinho, și-a criticat dur jucătorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă