21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIngrijorare pe piata constructiilor

Ingrijorare pe piata constructiilor

Situatie. Desi in luna mai domeniul constructiilor a inregistrat o usoara crestere, constructorii continua sa fie pesimisti.

 

Piata constructiilor ar putea inregistra o scadere cuprinsa intre 15 si 20 de procente in 2009, pe fondul crizei economice si al lipsei finantarii, situatie care ar conduce la o revenire aproape de nivelul inregistrat in 2007.  
Daca in luna martie reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), estimau o comprimare a pietei cu 10% in acest an, ulterior previziunile au inceput sa anunte un procent mai mare.

Lipsa de masuri in programul anticriza
Potrivit lui Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO, constructorii sunt nemultumiti de lipsa unor prevederi clare in programul anticriza elaborat de Guvern si adauga ca, desi apreciaza ca programele de reabilitare termica a blocurilor si "Prima Casa" dau un semnal pozitiv pietei constructiilor, nu crede ca acestea o vor putea aduce la nivelul de anul trecut.
Una dintre marile probleme cu care s-au confruntat companiile din acest sector a fost ritmul incasarii creantelor afe-rente anului trecut, ARACO anuntand in martie, cand doar 55-60% din firme isi primisera banii, ca ar putea actiona in judecata Executivul pentru recuperarea acestora. Potrivit reprezentantilor Asociatiei, in prezent ponderea creantelor incasate depaseste 85%, dar anumite plati s-au facut preferential, catre companii agreate politic.

Piata produselor siderurgice pentru constructii s-a contractat cu 40% de la inceputul anului, iar cea a materialelor de constructii, in general, a scazut cu 30%, potrivit unui studiu realizat de o firma din domeniu. Spre exemplu, cifra de afaceri a producatorului de materiale de constructii Holcim Romania, parte a grupului elvetian Holcim, a scazut, in primele cinci luni ale anului in curs, cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Aceasta scadere se poate extinde si pe anul viitor daca Guvernul nu da drumul la proiectele de infrastructura si nu le coroboreaza cu o scadere a dobanzilor. Nu se pot face afaceri cu 15-18% dobanda", a declarat recent Adrian Ceposu, directorul general adjunct al Metabras. El a mai spus ca, statistic vorbind, anul trecut cererea de fier-beton pe piata romaneasca era de 1,3 milioane de tone/an, in timp ce anul acesta a ajuns la sub un milion tone pe an. De asemenea, piata de plasa sudata a inregistrat o scadere de 20%.

Mai putine autorizatii fata de 2008
Cel mai mare procent de santiere in lucru, respectiv 58% din 2.605 santiere, este intalnit pe segmentul rezidential si cuprinde cladiri cu unul sau doua etaje plus mansarda, dar si ansambluri rezidentiale.  Pe de alta parte, numarul autorizatiilor de constructie pentru cladiri rezidentiale a crescut in mai cu 9,9% fata de luna aprilie, dar a scazut semnificativ,  cu 28,9%, fata de aceeasi perioada din 2008.

Surse: studiu Infobau si statisticile INS

Cele mai citite

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă