Potrivit unui comunicat de presă transmis joi de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş, şase tineri cu vârste între 20 şi 28 de ani sunt cercetaţi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timiş şi procurorii DIICOT pentru infracţiuni informatice.
“Din investigaţii a reieşit că, în perioada 30 ianuarie – 1 februarie 2017, cei în cauză ar fi efectuat mai multe tranzacţii creditoare la două terminale POS, amplasate în incinta unei societăţi comerciale din Timişoara, prin folosirea funcţiei „refund” a aparatului POS, urmând ca în conturile bănuiţilor să fie viraţi 7.200.000 de lei. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, în care sunt cercetate şase persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 28 de ani”, a arătat IPJ Timiş.
În cadrul dosarului penal, cei şase tineri au fost audiaţi, iar unul dintre aceştia, de 24 de ani, a fost reţinut pentru 24 de ore.
Potrivit unor surse din cadrul IPJ Timiş, trei dintre cei şase bărbaţi erau angajaţi la o firmă din Timişoara. Aceştia aveau acces la un cod PIN în baza căruia puteau realiza transferuri din contul societăţii comerciale în orice alt cont, prin intermediul aparatelor POS din societatea comercială. Astfel, timp de trei zile, cei trei angajaţi ai firmei, ajutaţi de alţi trei prieteni, au încercat să transfere din contul firmei într-un alt cont suma de 7,2 milioane de lei.
Au încercat efectuarea acestei tranzacţii de 22 de ori, însă nu au reuşit deoarece cardul pe care ar fi trebuit viraţi banii era expirat din anul 2016, iar contul blocat.