14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăInflaţia din zona euro a scăzut în noiembrie din nou la minimul...

Inflaţia din zona euro a scăzut în noiembrie din nou la minimul ultimilor cinci ani

Inflaţia anuală din zona euro a atins în noiembrie minimul ultimilor cinci ani, ceea ce amplifică presiunile asupra Băncii Centrale Europene de a extinde programele pentru sprijinirea recuperării economice din regiune, relatează Bloomberg, potrivit Mediafax.

Rata inflaţiei a coborât la 0,3%, de la 0,4% în octombrie. Este pentru a treia lună începând din august când inflaţia scade la 0,3%.

"Problema dezinflaţiei devine tot mai stringentă pe măsura trecerii timpului. Revizuirea în scădere a prognozelor BCE privind inflaţia şi a celor privind creşterea economică vor fi factorii principali care vor sta la baza unei decizii de extindere a programelor de achiziţii de active", a declarat Colin Bermingham, economist al BNP Paribas, sucursala din Londra.

Potrivit datelor Eurostat, preţurile la energie au scăzut cu 2,5% în noiembrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce preţurile pentru produsele alimentare şi cele din tutun au crescut cu 0,5%. Tarifele pentru servicii au avansat cu 1,1%.

"Singurul motiv de consolare pentru BCE, şi nu este unul foarte puternic, este că scăderea inflaţiei din noiembrie s-a datorat exclusiv preţurilor la energie", a spus Howard Archer, ecomist-şef al IHS Global Insight din Londra.

Rata inflaţiei din zona euro a rămas de mai bine de un an sub 1%, jumătatea ţintei pe termen mediu asumată de BCE, de puţin sub 2%. În septembrie, banca centrală a estimat că inflaţia medie anuală va fi de 1,1% în 2015 şi de 1,4% în 2016.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă