16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIndemnizatia de maternitate

Indemnizatia de maternitate

» Sunt insarcinata si lucrez part-time la un supermarket. Am dreptul la acea suma care se ofera dupa ce nasti? Mi-e teama ca dupa ce termin concediul medical o sa fiu data afara. Se poate?
In privinta salariatilor part-time exista articolul 103 din Codul Muncii. Conform acestuia, "salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile".  Faptul ca lucrati part-time nu afecteaza cu nimic stagiul de cotizare. In consecinta, veti beneficia de indemnizatia de maternitate in aceleasi conditii ca si salariatele care lucreaza full-time.
In privinta riscului de a fi data afara, Codul Muncii prevede urmatoarele: "Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere".
De aceea, in cazul in care angajatorul nu stie ca sunteti insarcinata, ar fi indicat sa-i aduceti la cunostinta acest lucru, pentru a nu se putea invoca necunoasterea situatiei in cazul in care intentioneaza sa procedeze la concediere.  

Asteptam intrebarile dumneavoastra la e-mail angajari@romanialibera.ro sau pe adresa redactiei, strada Nerva Traian 3, bl. M 101, et. 4, sector 3, Bucuresti.

Cele mai citite

Un nou gol pentru Mihăilă în Serie B! Parma, campioană în liga secundă din Italia

Valentin Mihăilă a înscris un nou gol pentru Parma, care a terminat la egalitate cu US Cremonese, 1-1, duminică, pe teren propriu, în penultima...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Mădălina Ghenea lămurește “subiectul” Grigor Dimitrov. “Mi se pare că e momentul să clarific”

Mădălina Ghenea a rupt tăcerea și a dezvăluit recent motivele care au stat la baza despărțirii sale de jucătorul de tenis Grigor Dimitrov. Celebra...
Ultima oră
Pe aceeași temă