11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăINCREDIBIL! Industria offshore, dezvăluită prin intermediul a 2,5 milioane de documente

INCREDIBIL! Industria offshore, dezvăluită prin intermediul a 2,5 milioane de documente

Câteva zeci de jurnalişti au cercetat milioane de documente pentru a contribui la o investigaţie privind lumea secretă a industriei offshore.

Prin intermediul a 2,5 milioane de documente, jurnaliştii au dezvăluit peste 120.000 de societăţi şi fonduri offshore şi au expus opiniei publice afacerile ascunse ale politicienilor, mafioţilor şi magnaţilor din toată lumea, conform crji.org.

Documentele secrete au fost obţinute de către International Consortium for Investigative Journalism şi dezvăluie numele din spatele firmelor, fondurilor private şi al marilor paradisuri fiscale precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cook.

Printre cei ale căror identităţi au fost descoperite în cadrul documentelor se află plutocraţi şi preşedinţi (printre care preşedintele Azerbaidjanului, conform publicaţiei The Guardian), fiica unui dictator notoriu, precum şi un milionar britanic, acuzat că ar ascunde active aparţinând fostei sale soţii.

Documentele mai includ numele unor medici, ale unor fermieri bogaţi din Grecia, dar şi familii ale unor dictatori, escroci de pe Wall Street, miliardari europeni şi indonezieni, directori executivi ai unor companii ruseşti, traficanţi internaţionali de arme, precum şi o firmă paravan pe care Uniunea Europeană a catalogat-o ca fiind implicată în programul nuclear al Iranului.

Documentele reprezintă cel mai mare depozit de informaţii confidenţiale legate de industria offshore obţinut vreodată de o organizaţie media. Pentru a face o comparaţie, cantitatea de documente (măsurată în gigabiţi) este de peste 160 de ori mai mare decât documentele Departamentului de Stat american publicate de WikiLeaks în anul 2010.

Documentele au fost cercetate de către 86 de jurnalişti din 46 de state, care au examinat emailurile, registrele contabile şi alte documente care acopereau o perioadă de aproape 30 de ani.

“Nu am văzut niciodată aşa ceva. Lumea ascunsă a fost în sfârşit expusă”, a declarat Arthur Cockfield, profesor de drept şi expert în taxe de la Queen University din Canada, care a cercetat câteva documente în timpul unui interviu la CBC.

Obscuritatea evidentă a industriei offshore face foarte dificil de urmărit traseele financiare. Într-un studiu efectuat de către James S. Henry, fost economist-şef al McKinsey & Company, se estimează că averea ascunsă în paradisurile fiscale este între 21.000 şi 32.000 de miliarde de dolari. Dacă vă este greu să vă gândiţi la o astfel de sumă, imaginaţi-vă echivalentul economiilor SUA şi Japoniei laolaltă.

Clienţii offshore sunt ajutaţi de o intreagă industrie de intermediari, avocaţi, contabili şi bănci care maschează, înfiinţează structuri financiare şi administrează bunurile clienţilor în numele acestora.

James S. Henry a declarat că secretomania offshore are un efect coroziv asupra guvernelor şi sistemelor legislative, permite oficialilor corupţi să devasteze tezaure naţionale şi asigură acoperire pentru traficanţii de persoane, mafioţi, braconieri de lux şi pentru alte tipuri de infractori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă