17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUn general din Ministerul de Interne este implicat într-un dosar penal. El...

Un general din Ministerul de Interne este implicat într-un dosar penal. El nu a fost suspendat din funcție

Un general din Ministerul Afacerilor Interne este implicat într-un dosar penal, în urma unui accident rutier în care, se pare, s-ar fi aflat la volanul mașinii.

Cel în cauză este generalul de brigadă (cu o stea) Cristian Radu, care deține funcția de prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Deci generalul Radu este al doilea om în ierarhia IGSU, la nivel național, după inspectorul general. Dosarul cercetat de Parchetul Militar se referă la un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane, care se afla în mașină, precum și cu avarierea gravă a mașinii. O altă problemă în atenția procurorilor este o suspiciune de fals în declarații, care constituie, separat, o faptă penală. Concret, generalul Radu ar fi declarat că era pasager în mașină și că în momentul accidentului mașina era condusă de șoferul instituției. Doar că, pe airbag-ul din dreapta, de la pasager, s-ar fi găsit pete de sânge nu de la general, ci de la șofer. Această probă întărește ipoteza că la volan se afla chiar generalul. Într-un asemenea caz, cel care a afirmat că generalul era doar pasager se face vinovat de fals în declarații.

Potrivit site-ului IGSU, la data de 18 octombrie 2022, generalul Radu își exercita încă atribuțiile de prim-adjunct al șefului IGSU, deși ancheta penală în care este implicat durează de cel puțin patru luni.

“Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la prim-adjunctul inspectorul general al IGSU, facem următoarele precizări:

Instituția noastră a fost solicitată, în luna iunie a.c., de către Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, prin punerea la dispoziție a unor înscrisuri și citarea unor angajați ai IGSU, destinate verificării aspectelor care fac obiectul unui dosar penal. Pentru derularea în cele mai bune condiții a anchetei penale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență manifestă întreaga deschidere și disponibilitate la colaborare în raport structurile abilitate, prin transmiterea tuturor informațiilor necesare pe timpul desfășurării cercetărilor. În funcție de concluziile anchetei, instituția noastră va dispune măsurile legale care se vor impune. În ceea ce privește derularea unei anchete interne, facem precizarea că în conformitate cu procedurile specifice aplicabile unor astfel de situații, aceasta se suspendă de drept, odată cu deschiderea unei anchete penale. După finalizarea cercetărilor efectuate de către Parchetul Militar, vom putea pune la dispoziția opinie publice orice informație cu referire la acest caz”, a anunțat, la data de 17 octombrie, un comunicat al IGSU.

Surse din cadrul IGSU au precizat, pentru “România liberă”, că încă n-a început urmărirea penală. Acesta ar fi motivul pentru care prim-adjunctul inspectorului general al IGSU nu este încă suspendat din funcție. Dacă procurorul dispune trimiterea in judecata a persoanei cercetate, aceasta din urma “se pune la dispoziție”, conform prevederilor Legii 80/1995 (Statutul cadrelor militare), ne-au explicat sursele citate. Legea 80 precizează următoarele:

“Cadrele militare în activitate din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază se pun la dispoziţie când sunt trimise în judecată sau sunt judecate de către instanţele judecătoreşti în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuţiilor funcţiilor în care sunt încadrate”.

Aparent, acest articol din lege permite ca un general vizat de o anchetă penală să rămână în funcție, dacă încă n-a fost trimis în judecată. Totuși, în practică, situațiile și deciziile care-i vizează pe generali sunt diferite. Un caz celebru a fost cel al generalului SRI Florian Coldea. SRI este, din punctul de vedere al Legii 80, în aceeași situație ca MAI. În anul 2017, directorul SRI, Eduard Hellvig, a ordonat “punerea la dispoziție” a generalului Coldea, care la acel moment era prim-adjunct al directorului SRI. Această decizie s-a luat până la finalizarea anchetei interne (din cadrul SRI) care-l viza pe generalul Coldea. Se știe că, în final, generalul Coldea a fost trecut în rezervă.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a confirmat că este informat despre ancheta care-l vizează pe generalul de la IGSU.

“Da, din păcate, suntem într-o astfel de situaţie. În luna iunie sau iulie, nu ştiu exact, Parchetul Militar a solicitat date şi informaţii despre această speţă. Am trimis toate documentele către Parchet. În acest moment există un dosar penal deschis, se fac cercetări şi, la finalul cercetărilor, în funcţie de decizia pe care o va lua Parchetul, evident că şi IGSU va lua o decizie”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

Ministrul de Interne a confirmat că generalul Cristian Radu își exercită în continuare funcția de prim-adjunct al șefului IGSU. “Este activ pentru că în acest moment se derulează acte de urmărire penală, se prezintă documente, nu s-a luat nicio decizie în ceea ce-l priveşte. Este activ, este adjunct şi are atribuţiile din fişa postului”, a precizat ministrul Bode.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă