25.8 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSecuritatea României, a Republicii Moldova și a Ucrainei sunt interconectate, afirmă președintele...

Securitatea României, a Republicii Moldova și a Ucrainei sunt interconectate, afirmă președintele Iohannis

Securitatea României, a Republicii Moldova și a Ucrainei sunt „puternic interconectate”, a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului World Leaders Forum.

Șeful statului român a participat, la 21 septembrie 2023, la Universitatea Columbia din New York, la evenimentul World Leaders Forum cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei și impactul acestuia asupra securității la Marea Neagră”.

Președintele Iohannis a precizat că Rusia a subestimat forța și coeziunea statelor democratice, atunci când a declanșat războiul din Ucraina.

„Rusia a calculat greșit și a subestimat răspunsul nostru, ca o comunitate de valori și securitate, și a calculat greșit răspunsul Ucrainei. România, ca partener strategic al SUA și aliat NATO, este acum la cel mai înalt nivel de siguranță din istoria sa recentă. Avem acum o abordare mai coerentă și axată pe mai multe domenii în ceea ce privește apărarea pe Flancul Estic. Am adoptat măsuri concrete pentru a intensifica cooperarea cu alți aliați la Marea Neagră, mai ales cu Statele Unite ale Americii. Așteptăm, în același timp, cu interes implementarea recent adoptatei Strategii a SUA pentru regiunea Mării Negre, la care România a avut o contribuție consistentă.

Trebuie, de asemenea, subliniat și impactul acestui război asupra Republicii Moldova, cea mai afectată țară după Ucraina. Securitatea noastră, cea a Ucrainei și cea a Republicii Moldova sunt puternic interconectate. Dacă consolidăm securitatea acestora, atunci și securitatea noastră va crește, iar comunitatea noastră va deveni mai puternică”, a declarat președintele Iohannis.

Președintele României a amintit că Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate pentru aderarea la UE și se pregătesc să deschidă negocierile de aderare. În continuare, Ucraina și Republica Moldova „trebuie să continue să primească sprijin deplin pentru integrarea lor în Uniunea Europeană”, a subliniat președintele Iohannis.

Cu o zi înainte, la 20 septembrie, șeful statului român a susținut un discurs în cadrul dezbaterilor celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. La această reuniune ONU a participat și șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu.

Președintele Iohannis a fost însoțit în SUA de consilierul prezidențial Bogdan Aurescu și de ministrul de Externe Luminița Odobescu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă