14.1 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia, nepregătită pentru apărare. Programul de întărire la baza militară Kogălniceanu este...

România, nepregătită pentru apărare. Programul de întărire la baza militară Kogălniceanu este blocat

Programul de extindere la baza militară Kogălniceanu (județul Constanța) este „blocat din cauza unor contestații”, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

Ministrul român a făcut această declarație luni, 7 martie 2022, la Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu. Ministrul Dîncu a venit la Baza 57 pentru a se întâlni cu ministrul Apărării Regatului Ţărilor de Jos, Kajsa Ollongren.

În baza Kogălniceanu este dislocat un detașament compus din aproximativ 150 de militari olandezi din Brigada 11 Air Assault. Militarii olandezi sunt în România pentru a participa, în perioada 7 – 24 martie, la un exercițiu multinațional denumit RAPID FALCON 22. Exercițiul se desfășoară la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag, din județul Tulcea, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României.

Ministrul Dîncu a fost întrebat de jurnaliști care ar fi numărul maxim de militari străini care pot fi cazați la Kogălniceanu, în condițiile în care aici se află deja luptători români, francezi, olandezi, italieni și germani. Ministrul a răspuns că nu există un asemenea număr maxim de oameni care pot fi cazați și că, oricum, MApN are un program de „extindere” a Bazei 57. Doar că, din păcate, în acest moment, programul de extindere a unității militare este „blocat”.

Lucrările de extindere sunt blocate de contestații

Ministrul Dîncu nu a precizat cine sunt autorii contestațiilor care au blocat programul, dar se poate deduce că ar fi unele firme care au pierdut licitații pentru diferite lucrări. Ministrul Apărării nu a precizat vreun termen până la care s-ar putea soluționa contestațiile sau până la care vor fi gata lucrările de extindere la Baza Aeriană 57.

Rolul principal al Bazei 57 este acela de aerodrom. Aici se află acum, pe lângă aeronave ale României, și 14 avioane de luptă Eurofighter Typhoon. Ele aparțin unor detașamente militare care au fost trimise de Italia și de Germania. Italia are opt avioane și 140 de oameni iar Germania a trimis șase aeronave.

Înaintea datei de 24 februarie 2022, de când NATO a suplimentat trupele din România, țara care utiliza cel mai intens aerodromul Kogălniceanu, alături de România, era SUA. De altfel, Statele Unite au și finanțat modernizarea a șase unități militare din România. Dintre acestea șase, două sunt la Kogălniceanu. Una dintre ele este Baza 57, a Forțelor Aeriene. Cealaltă este o unitate a Forțelor Terestre.

La baza militară Kogălniceanu se află luptători francezi, olandezi, italieni și germani

Avioanele Typhoon contribuie la serviciul de Poliție Aeriană deasupra României. La aceste misiuni mai participă avioane F-16 ale României și ale SUA. România mai trimitea la serviciul de Poliție Aeriană și avioane MiG 21 LanceR, dar deocamdată aceste aeronave sunt oprite de la zbor.

22 de avioane de luptă străine, din mai multe țări NATO, suplimentează, în prezent, capacitatea de apărare aeriană a României.

Cu o zi înainte, duminică, la Kogălniceanu veniseră în vizită președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă – fost ministru al Apărării. Ei nu pomeniseră nimic despre stagnarea lucrărilor de la Baza 57.

În schimb, premierul Ciucă a prezentat situația trupelor străine din România.

“Primele detașamente de militari aliați din Forța de răspuns a NATO au sosit deja, aici, la Mihail Kogălniceanu: 500 de militari francezi și mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, cărora li se vor alătura încă 300 de militari belgieni și din alte țări aliate. Armata americană și-a suplimentat efectivele aici, ajungând, după redislocarea unui batalion de infanterie mecanizată din Germania, la aproape 2.000 de militari. Forțele Aeriene Române sunt sprijinite pentru apărarea spațiului aerian de 22 de aeronave aliate. Aici, la Mihail Kogălniceanu, operează în cadrul Serviciului de Poliție Aeriană Întărită 14 aeronave Eurofighter Typhoon – 8 ale Italiei și 6 ale Germaniei, iar de pe aerodromul militar de la Borcea, încă 8 aeronave F-16 ale SUA. Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a proteja Alianța de agresiune”

Nicolae Ciucă,

Prim-ministru

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cristian Diaconescu își va anunța luni candidatura la prezidențiale la Iași

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, îşi va lansa luni, la Iaşi, oficial candidatura ca independent la prezidenţiale şi îşi va face cunoscut programul...

Armata rusă lansează o contraofensivă majoră în regiunea Kursk, recucerind teritorii strategice

Forțele armate ruse au inițiat o contraofensivă de amploare în mai multe zone din regiunea Kursk, ocupată de Ucraina la începutul lunii august. Conform unor...

Coreea de Nord și-a trimis soldați pe frontul ucrainean în sprijinul trupelor ruse

Soldați nord-coreeni sprijină trupele ruse pe teren, iar unii dintre ei ar putea fi deja uciși și răniți, au declarat în această săptămână oficiali...
Ultima oră
Pe aceeași temă