16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia coordonează eforturile regionale pentru atenuarea crizei din Orientul Mijlociu. Ministerul român...

România coordonează eforturile regionale pentru atenuarea crizei din Orientul Mijlociu. Ministerul român de Externe cere ambasadorilor arabi să ajute la salvarea ostaticilor din Gaza

Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, i-a primit, la sediul MAE, pe reprezentanții Grupului ambasadorilor arabi acreditați la București, în fața cărora a subliniat că este necesară eliberarea tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza precum și repatrierea acelor români din Gaza care vor să revină în România.

Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, i-a primit la sediul Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pe reprezentanții Grupului ambasadorilor arabi acreditați la București, a anunțat MAE. În acest context, șefa Diplomației române “a amintit de demersurile de coordonare întreprinse de România, atât cu lideri din regiune, cât și cu oficiali europeni și onusieni, asigurând că acestea vor continua și pe viitor, în vederea unei coordonări optime”, a anunțat MAE.

“Discuțiile s-au concentrat pe evoluții de securitate din Israel și Fâșia Gaza și pe demersurile comunității internaționale vizând prevenirea unei escaladări regionale și furnizarea de asistență umanitară și protejarea populației civile”. Comunicatul MAE poartă data de 28 octombrie 2023 și precizează că întâlnirea de la sediul MAE a avut loc cu o zi înainte, la 27 octombrie.

Interesant este faptul că, în aceeași zi, 27 octombrie 2023, Ambasada statului Qatar în România anunța că ambasadorul din Qatar, Excelența Sa Osama bin Yousef Alqaradawi, participase la o “întâlnire consultativă” a “Consiliului ambasadorilor arabi acreditați în România”. Pare a fi vorba de același grup de ambasadori care, ulterior, a fost primit la sediul MAE. În privința evenimentului la care se referă comunicatul Ambasadei Qatarului, a fost vorba de o întâlnire care s-a desfășurat la sediul Ambasadei statului Kuwait, gazda fiind Excelența Sa Talal Mansour Al-Hajri, ambasadorul statului Kuwait în România. Cu o zi mai înainte, ambasadorul din Qatar îl primise la sediul Ambasadei pe ambasadorul Regatului Iordaniei, iar cu două zile mai înainte îl primise pe ambasadorul Iranului. Iranul nu este țară arabă dar este țară musulmană și, potrivit surselor occidentale, ar susține gruparea Hamas.

Nu există alte informații publice despre întâlnirile pe care le-au avut, între ei, ambasadorii musulmani acreditați în România, în ultimele zile. În schimb, Ministerul român de Externe a prezentat informații despre întâlnirea care s-a desfășurat la sediul MAE, la 27 octombrie.

“În intervenția sa, șeful diplomației române a reiterat poziția fermă a României de condamnare a atacului terorist al grupării Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie 2023. Totodata, amintind de situația umanitară a civililor din Fâșia Gaza, ministrul afacerilor externe a evidențiat importanța unor eforturi concertate ale comunității internaționale în vederea asigurării unui flux constant de ajutoare umanitare și luării tuturor măsurilor necesare pentru ca acestea să ajungă la populația civilă, inclusiv prin asigurarea unor coridoare și pauze umanitare. În context, a subliniat că respectarea dreptului internațional și a dreptului internațional umanitar este imperativă”, precizează MAE. Ministrul Odobescu a informat că România contribuie deja la eforturile internaționale umanitare, amintind de recenta aprobare a unei donații a Guvernului României, acordată civililor din enclavă. De asemenea, ministrul român a subliniat că susține toate demersurile îndreptate către salvarea de vieți omenești, “amintind, în context, de importanța demersurilor îndreptate către eliberarea tuturor ostaticilor, printre care se află și o persoană cu cetățenie dublă română și israeliană”. Ministrul Luminița Odobescu a informat și că “Ministerul Afacerilor Externe face toate demersurile necesare pentru repatrierea cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat sprijinul”.

Autoritățile statului Israel au anunțat autoritățile din România cu privire la faptul că, până acum, mai multe persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, având domiciliul în Israel, au fost ucise de la declanșarea războiului cu gruparea teroristă Hamas. Pe de altă parte, toți cetățenii României aflați ca turiști în Israel, care au cerut să se întoarcă în România, au fost repatriați.

“Până la acest moment, potrivit informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, cinci persoane cu dublă cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, au decedat, și o persoană este notificată ca fiind ostatic în Fâșia Gaza”

Luminița Odobescu,

Ministrul Afacerilor Externe

La 25 octombrie 2023, președintele Iohannis a asistat la ceremonia dedicată Zilei Armatei Române. În discursul prezentat, șeful statului român a avertizat că Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, atât din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina cât și ca urmare a atacului terorist din 7 octombrie 2023 al Hamas asupra statului Israel.

“Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Președintele Klaus Iohannis a recunoscut că, în ciuda eforturilor statelor democratice, situația din Orientul Mijlociu s-ar putea destabiliza pe termen lung.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă