8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia a alocat 10 milioane de euro pentru muniție de calibru greu

România a alocat 10 milioane de euro pentru muniție de calibru greu

România a alocat 10 milioane de euro pentru reluarea producției de “muniție de calibru greu”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Banii au fost alocați din bugetul național, în urma unor discuții purtate în anul 2022, între România și mai multe țări din NATO, a precizat ministrul român. Una dintre aceste țări este Germania, a indicat ministrul.

Cei 10 milioane de euro provin din rectificarea bugetară din 2022 și din bugetul anului 2023. Pe baza acestor bani, industria din România va realiza proiectile de calibrul 152 milimetri (vechiul standard, utilizat în țările din Tratatul de la Varșovia) și va trece la producerea de proiectile de calibru NATO, de calibrul 155 milimetri.

“România poate să asigure această muniție la un preț competitiv”, a precizat ministrul Spătaru.

Oficialul român a evitat să confirme informațiile apărute în presa din SUA, conform cărora România devine furnizor de muniție pentru Ucraina. Ministrul Spătaru a precizat că nu există niciun acord semnat de România pentru a livra muniție Ucrainei.

Bulgaria exportă deja muniție de calibru greu

Pe de altă parte, pe parcursul anului 2022, surse din Bulgaria dezvăluiau că guvernul de la Sofia ar fi vândut muniție, produsă în fosta URSS, către Ucraina, prin intermediul României. Bulgaria ar fi vândut muniția către firma de stat Romarm din România, Romarm fiind însă doar un intermediar. Condiția a fost ca produsele să fie imediat re-exportate de România către Ucraina, susțineau jurnaliștii bulgari.

O altă țară folosită ca intermediar de produse militare, din Bulgaria către Ucraina, ar fi Polonia. Avioane cargo care pleacă din Bulgaria ar ateriza pe aeroportul Rzeszow din Polonia. “Nu este o coincidență că americanii au instalat sisteme Patriot pe acest aeroport”, afirmau surse din Bulgaria. Patriot sunt sisteme de apărare antiaeriană, sol – aer.

În cazul altor țări, legislația proprie le interzice să vândă armament în regiuni aflate în război. O asemenea clauză este valabilă, de exemplu, în Elveția.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă