18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPresiuni asupra președintei Maia Sandu. George Simion cere să fie primit în...

Presiuni asupra președintei Maia Sandu. George Simion cere să fie primit în Republica Moldova

Se fac noi presiuni asupra președintei Maia Sandu din partea liderului AUR, George Simion. El cere din nou să fie primit în Republica Moldova. Noua cerere apare chiar în momentul în care Maia Sandu urmează să vină la București.

Partidul AUR a organizat un protest la Chișinău. AUR cere ca liderul formațiunii, deputatul George Simion, să aibă dreptul să intre în Republica Moldova.

Partidul AUR a organizat un protest la Chișinău în care cere anularea interdicției de intrare în Republica Moldova pentru liderul său din România, George Simion. La manifestația de la Chișinău, din ultimul week-end, au participat membrii filialei AUR din Republica Moldova. O înregistrare video a acestei acțiuni a fost postată pe internet de președintele filialei, Vlad Bilețchi. Protestul s-a ținut în fața sediului Președinției Republicii Moldova. Acțiunea s-a desfășurat exact în momentul în care șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să vină în vizită la București.

George Simion este deputat în Parlamentul României și copreședinte al partidului AUR. George Simion are, începând din anul 2018, o interdicție de intrare în Republica Moldova. Această restricție este valabilă cinci ani, adică până în anul 2023.

Pașaportul diplomatic i-a fost inutil lui George Simion

Simion a încercat să ajungă în Republica Moldova în ciuda interdicției. Cel mai recent el s-a folosit de faptul că a devenit parlamentar, în decembrie 2020, astfel că acum deține un pașaport diplomatic. Autoritățile Republicii Moldova i-au blocat însă accesul. Incidentul s-a înregistrat în primăvara anului 2021. La acel moment, deputatul Simion spunea că vrea să intre în Republica Moldova ca să participe la ceremoniile legate de decesul scriitorului Nicolae Dabija. Simion a ieșit din România pe la Albița dar a fost oprit la vama Leușeni, adică la intrarea în Republica Moldova.

„Dacă trebuie, stau până în 2023 aici, ca să mi se permită accesul în Republica Moldova. Cer asistență diplomatică, aștept ca autoritățile de la Chișinău, Președinția și Ministerul de Externe să clarifice această situație”, declara deputatul George Simion.

După incidentul din martie 2021, Președinția Republicii Moldova, condusă de Maia Sandu, a transmis un comunicat. Președinția preciza că nu poate interveni într-o chestiune legată de ridicarea unei interdicții de intrare în țară. Modalitatea de anulare a interdicției este o sentință judecătorească în acest sens, a transmis Președinția Republicii Moldova.

După cum se știe, Maia Sandu va sosi marți în România și se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis. Este puțin probabil ca, la București, George Simion să ajungă să vorbească personal cu Maia Sandu. O asemenea întâlnire ar crea o situație diplomatică delicată.

În interesul României sau al Rusiei?

Membrii AUR din Republica Moldova îl prezintă pe George Simion drept un “patriot naționalist”. În opinia AUR, interdicția asupra lui George Simion trebuie anulată de președinta Maia Sandu pe motiv că ea a fost instituită sub mandatul fostului șef al statului, Igor Dodon. Spre deosebire de Maia Sandu, Igor Dodon era filo – rus.

În Republica Moldova se susține că simpatizanții AUR au votat partidul PAS, al Maiei Sandu.

Înaintea interdicției din anul 2018, prima interdicție împotriva lui George Simion îi fusese aplicată în martie 2009. Atunci s-a susținut că George Simion ar fi încălcat ordinea publică din Republica Moldova. În 2009, președinte al Republicii Moldova era Vladimir Voronin, care, ca și Dodon, este  filo – rus.

În decembrie 2014, lui George Simion i s-a blocat din nou accesul în Republica Moldova, fiind dat jos din autocarul ce venea spre Chișinău. La acel moment, Simion era liderul grupului unionist “Acțiunea 2012”.

Republica Moldova invocă securitatea ei națională

În mai 2015, chiar înaintea unui protest care se pregătea la Chișinău, Simion a fost din nou declarat persoană indezirabilă, pe termen de cinci ani, invocându-se rațiuni legate de securitatea națională a Republicii Moldova. Totuși, doar după câteva luni, în septembrie 2015, decizia de expulzare a lui Simion a fost suspendată în instanță, iar în februarie 2016 a fost anulată.

În 2018, George Simion a fost acuzat că a avut un comportament agresiv la un punct de control vamal al Republicii Moldova, drept care i-a fost aplicată o nouă interdicție de intrare. Ea va expira în anul 2023.

În Republica Moldova, Simion este prezentat drept un român naționalist. La rândul ei, Rusia acuză gruparea “Acțiunea 2012” că ar fi extremistă. În schimb, în România există voci care susțin că partidul AUR, condus de Simion, face jocul Rusiei.

O asemenea declarație critică a făcut, chiar ieri, Cristian Diaconescu, președintele PMP. Diaconescu a fost ministru de Externe al României. Cristian Diaconescu a criticat partidul AUR după ce a discutat cu George Simion. Diaconescu a acuzat AUR de “un anume filorusism pe care nu l-am văzut contestat cu mare fermitate”. Diaconescu a făcut acest comentariu pentru a justifica de ce PMP nu acceptă o alianță cu AUR.

„Dacă trebuie, stau până în 2023 aici, ca să mi se permită accesul în Republica Moldova. Aștept ca autoritățile de la Chișinău, Președinția și Ministerul de Externe să clarifice această situație”

George Simion,

Copreședinte AUR

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă