7.8 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoFuncționari români au fost plătiți să lucreze cu China, deși proiectul fusese...

Funcționari români au fost plătiți să lucreze cu China, deși proiectul fusese anulat

Funcționari de stat români au fost plătiți să lucreze cu China, într-un proiect care urma să se desfășoare în România. Poate din cauza tensionării relațiilor dintre China și Occident, poate din alte motive, proiectul din România a fost oprit. În mod șocant însă, mai mulți funcționari români au continuat să fie plătiți pe motiv că lucrează la acest proiect.

Proiectul viza construirea la Rovinari a unui nou grup energetic, cu puterea de cel puțin 500 MW. Acum zece ani, compania „China Huadian Engineering Co.” câștigase o licitație organizată de Complexul Energetic Oltenia S.A. La acel moment, deci acum zece ani, Ministerul Economiei anunța că proiectul va atrage investiții străine de peste un miliard de dolari și va crea peste 500 de locuri de muncă la Rovinari.

După semnarea memorandumului din anul 2012, au avut loc periodic mai multe vizite în România din partea unor delegații chineze. Delegații străini au negociat cu comisii formate din specialiști români, angajați din Ministerul Economiei și din Ministerul Energiei, precum și din cadrul CEO. Sursele noastre precizează că specialiștii români au fost remunerați pentru activitatea derulată în cadrul respectivelor comisii.

În anul 2020, Consiliul de Supraveghere al CEO a decis întreruperea negocierilor cu firma din China, pentru proiectul de la Rovinari. Conducerea Executivă a CEO urma să transmită această decizie și la București, către ministerul de resort.

Funcționari de stat primesc și salariu și spor pentru muncă în comisie

Un element straniu a apărut la momentul când Complexului Energetic Oltenia i-a fost aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021. S-a constatat că managementul companiei românești a propus finanțarea în continuare, în anul 2021, a comisiilor tehnice și de negociere pentru constituirea societății mixte, pentru realizarea noului grup energetic. Banii alocați ar fi totalizat circa 600.000 de lei, în condițiile în care pentru unii funcționari români se luase decizia sistării remunerării încă din anul 2018. Explicația sistării remunerării fusese că membrii comisiei tehnice sunt angajații Complexului, iar activitățile din cadrul comisiei cu China sunt obligații de serviciu.

Nu știm dacă Guvernul României a adoptat vreo hotărâre prin care să denunțe unilateral memorandumul cu compania chineză. Am adresat câteva întrebări în acest sens Ministerului Energiei, la care n-am primit niciun răspuns. Ministerul Energiei este acționar majoritar la Complexul Energetic Oltenia. De altfel, în faimoasele comisii cu China ar fi fost retribuiți și funcționari din Minister. Practic, în ultimii nouă ani, angajați români au primit bani pentru un proiect care nu se va mai realiza niciodată. Între timp, complexul energetic a ajuns în pragul falimentului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu cercetată disciplinar

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, cea în mâinile căreia stă soarta unuia dintre cele mai răsunăătoare procese din ultimii ani, cel al lui Vlad...

Anunț important oficial legat de cardurile de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă