14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoEroare gravă a anchetatorilor români. Un militar a simulat că i s-a...

Eroare gravă a anchetatorilor români. Un militar a simulat că i s-a furat arma, apoi și-a găsit-o singur

O eroare gravă a anchetatorilor români, de la Ministerul Apărării Naționale, de la Poliție și de la Parchet, a ieșit la iveală în aceste zile.

A fost găsită o armă automată și cartușele aferente. Ele dispăruseră acum patru luni dintr-o unitate militară a Ministerului Apărării Naționale (MApN). În aceste patru luni, militarul de la care dispăruse arma a susținut că i s-a furat. Acum, același militar și-a “găsit” arma pe câmp. Este evident că militarul a simulat furtul armei. Un lucru poate mai grav decât fapta militarului este că, tot timpul, anchetatorii au fost păcăliți și l-au crezut.

“A fost audiat cu privire la aceste aspecte. A susținut că, în timp ce se întorcea de la o altă unitate militară, a observat o parte a armei în stufăriș, apoi a dat cu piciorul și a găsit arma”, a explicat procurorul Viorel Teliceanu, de la Parchetul Constanța, într-o declarație la postul Digi 24.

Arma, de tip pistol mitralieră, împreună cu încărcătorul plin cu 30 de cartușe, dispăruseră în ziua de 19 martie 2022. Arma și muniția se aflau în dotarea unui militar din MApN, de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat. La momentul incidentului, militarul era înarmat întrucât se afla în serviciul de pază al unității.

Comunicatul MApN din 19 martie îl disculpa aproape total pe militarul care susținea că i s-a “furat” arma.

Hoț mascat, înarmat cu un cuțit, pe care nu l-a găsit nimeni

“Un militar de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat a fost atacat prin surprindere, în seara zilei de sâmbătă, 19 martie, în timp ce executa serviciul de pază în unitate. O persoană neidentificată, cu cagulă și înarmată cu o armă albă, a intrat prin efracție în perimetrul unității militare, în jurul orei 20.15, și l-a atacat pe militar.

Militarul aflat în postul de pază a aplicat procedurile legale, a opus rezistență în confruntarea corp-la-corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare și de un încărcător cu 30 de cartușe. După ce a intrat în posesia armei și a muniției, agresorul a părăsit perimetrul unității (a sărit gardul), iar militarul agresat i-a anunțat de urgență pe comandantul corpului de gardă și pe comandantul unității. Conform procedurilor legale în vigoare, Parchetul Militar Constanța și organele de poliție au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului. De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale a dispus de urgență, la nivelul tuturor unităților militare, măsuri pentru întărirea serviciilor de pază și verificarea planurilor de pază și apărare a obiectivelor militare”, anunța MApN la 19 martie 2022.

Au căutat arma și cartușele peste tot, mai puțin lângă gardul unității

După acel moment, MApN, MAI și Parchetul au făcut investigații. N-a fost găsit niciun hoț de arme, nici arma și nici măcar vreun cartuș. Arma și toate cartușele le-a găsit, acum, chiar militarul care susținea că i s-au furat.

Pare evident că militarul a mințit când a spus că i s-au furat arma și cartușele. Probabil că avea intenția să le sustragă din unitate dar n-a reușit să se îndepărteze cu ele din cauza filtrelor Poliției. O altă ipoteză, mai puțin plauzibilă, este că hoțul (dacă a existat) l-a contactat pe militar și s-a înțeles cu el să-i spună unde a ascuns arma și muniția, în schimbul unei sume de bani. Această a doua ipoteză ar trebui verificată de anchetatori.

Eroare gravă a anchetatorilor, plus menținerea militarului vinovat ca angajat al MApN

Șocant este faptul că, după ce i s-au “furat” arma și cartușele, acel militar a fost menținut ca angajat MApN. Deși pierderea de arme sau de muniții sunt printre cele mai grave fapte pe care le poate comite un militar.

Potrivit unor surse neoficiale, militarul în cauză fusese testat și la poligraf. Rezultatul testului sugera că militarul nu minte.

Imediat după ce dispăruseră arma și cartușele, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, descria acest incident drept “o situație nefericită”. Ministrul nu anunța nicio sancțiune. Dimpotrivă, el susținea că lucrurile din Armată vor merge mai bine doar dacă militarii vor fi plătiți mai bine.

„Este adevărat, va trebui să îi pregătim mai bine, dar asta trece prin două lucruri. Pentru a pregăti mai bine forța umană a Armatei va trebui să îi plătim mai bine. Lucrăm la un proiect de lege. Nu se poate ca un soldat profesionist să pornească de la 0 bază, echivalent cu un civil 0 bază, adică muncitor necalificat. Va trebui să ne uităm puțin la salarizare”

Vasile Dîncu,

Ministrul Apărării Naționale

Colegul din Guvern al ministrului Apărării, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a lăsat să se înțeleagă că întreaga poveste, cu militarul căruia i s-a furat arma și care apoi și-a găsit-o singur, este imposibil de crezut. Ministrul Bode a salutat însă faptul că s-au recuperat atât arma cât și toate cartușele.

„Nu vreau să intru în detalii vizavi de cum s-au făcut căutările. Nu vreau să comentez nici măcar faptul că santinela care a reclamat atacul asupra sa a găsit arma”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

Ministrul de Interne a declarat că a trimis anchetatori de la Poliție și de la Jandarmerie la Constanța, pentru a-i verifica pe cei care, timp de patru luni, n-au găsit arma și cartușele.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă