11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDezastru natural, ucigător ca un război. România și toate celelalte țări europene...

Dezastru natural, ucigător ca un război. România și toate celelalte țări europene vin în sprijinul Turciei

Cutremurele care au lovit în lanț Turcia și Siria, cel mai puternic dintre ele având magnitudinea 7.8, au produs, în doar câteva ore, peste 2000 de morți și peste 10.000 de răniți, iar acest bilanț este doar provizoriu, întrucât un mare număr de persoane sunt date dispărute.

Turcia a cerut activarea Mecanismului European de protecție civilă în urma cutremurelor devastatoare care au lovit sudul și sud-estul țării pe parcursul zilei de luni, 6 februarie 2023. Acest sistem de sprijin funcționează chiar și pentru țările care nu fac parte din UE. Cutremurele au lovit, în egală măsură, nordul Siriei. Din Siria însă, informațiile sunt mult mai puține, întrucât regiunea din nordul Siriei este, de mulți ani, scăpată de sub controlul guvernului de la Damasc și nu are, practic, nicio reprezentare la nivel internațional.

Cu privire la Turcia, una dintre primele țări care a trimis ajutor este România. Trei avioane militare de transport, aparținând Forțelor Aeriene Române, au decolat, luni la amiază, de la București spre orașul Adana din Turcia. Avioanele au dus în Turcia o echipă formată din 60 de persoane – medici, asistente și specialiști în intervenții la dezastre. Avioanele românești au mai dus în Turcia aparatură de intervenție precum și câini antrenați pentru căutarea victimelor aflate sub dărâmături. 45 de țări au trimis sau urmează să trimită sprijin în zonele lovite de cutremure. “Aproape toată Europa se mobilizează. Vor fi multe echipe. Am oferit sprijinul, prin Mecanismul European de protecție civilă, și am fost acceptați. Am fost a doua echipă acceptată, după cea a Olandei”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne al României. În paralel, Ministerul Sănătății din România a anunțat că medicii și asistentele din România se pot oferi să meargă în Turcia pentru a participa la acțiunile de salvare.

Dintre avioanele militare pe care România le-a trimis în Turcia, unul urma să revină la București, luni seară, aducând în România un număr de zece tineri români. Aceștia n-au fost răniți dar au cerut sprijin pentru a fi repatriați. Este vorba de nouă studenți care se aflau în Turcia în cadrul programului Erasmus, însoțiți de un profesor coordonator. “Sunt bine, sunt în regulă”, a precizat ambasadorul României în Turcia, Ștefan Tinca, într-o intervenție la postul Digi 24. Dar cele două mașini trimise de Ambasada din Ankara încă nu ajunseseră, la amiază, la tinerii români. “Problema este viscolul, este zonă muntoasă și e viscol”, a precizat ambasadorul.

Primul cutremur, cel mai mare din Turcia, s-a produs luni dimineață la ora locală 4,17 (3,17 – ora României). Imediat după aceea s-a produs un cutremur de suprafață și în România. Acesta a fost însă mult mai slab decât cele care au lovit Turcia și Siria. Cutremurul din România n-a produs nici victime, nici pagube materiale. Nu există nicio corelație, din punctul de vedere al seismologilor, între cutremurele din Turcia și cutremurul din România.

Luni dimineață, premierul Ciucă s-a consultat cu președintele Iohannis, apoi a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). În urma activării Mecanismului European de Protecție Civilă, CNSU și Guvernul României au decis trimiterea unei echipe de intervenție, din cadrul IGSU, în Turcia.

“În baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia, România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Turcia a primit sprijin și mesaje de solidaritate din partea foarte multor țări precum și din partea unor organizații, cum ar fi NATO. Inclusiv Ucraina, deși este o țară lovită de război, s-a oferit să ofere asistență Turciei. Separat, chiar și Rusia a anunțat că este pregătită să trimită sprijin Turciei, cu două aeronave.

“Transmitem condoleanţele noastre familiilor victimelor, iar celor răniţi le dorim însănătoşire grabnică. Suntem în acest moment aproape de poporul turc prieten, gata să oferim asistenţa necesară”

Volodimir Zelenski,

Președintele Ucrainei

Ucraina a primit sprijin din Turcia pe timpul ultimului an de război cu Rusia iar în acest moment dorește să-și exprime solidaritatea.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă