21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCritică dură a lui Zelenski la adresa NATO: "Ucraina trebuie tratată cu...

Critică dură a lui Zelenski la adresa NATO: “Ucraina trebuie tratată cu respect”. Zelenski are indicii că Ucraina nu va fi invitată în NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis public un mesaj neobișnuit de dur la adresa unor țări occidentale, referindu-se, aparent, la unele țări NATO din cauza cărora Ucraina nu va fi invitată în NATO.

Șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a postat un mesaj pe Twitter în care avertizează că “Ucraina merită respect”. Zelenski precizează în acest text că scrie mesajul în timp ce se află în drum spre Vilnius, unde va fi prezent pentru a reprezenta Ucraina la reuniunea NATO.

“Apreciem aliații noștri. Apreciem securitatea noastră comună. Și apreciem întotdeauna o conversație deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius. Pentru că este vorba de respect.

Dar și Ucraina merită respect. Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite cuvinte fără Ucraina. Și aș dori să subliniez că această formulare este despre invitația de a deveni membru NATO, nu despre apartenența Ucrainei.

Este fără precedent și absurd când nu este stabilit nici un interval de timp pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei. În timp ce, în același timp, se adaugă o formulare vagă despre „condiții” chiar și pentru invitarea Ucrainei. Se pare că nu există nicio disponibilitate nici de a invita Ucraina în NATO, nici de a o face membră a Alianței.

Aceasta înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în cadrul negocierilor cu Rusia. Și pentru Rusia, aceasta înseamnă motivație pentru a-și continua teroarea. Incertitudinea este slăbiciune. Și voi discuta deschis despre asta la summit”, subliniază mesajul transmis de președintele Zelenski.

Summit-ul de la Vilnius (Lituania) se desfășoară în perioada 11 – 12 iulie 2023. Despre președintele Zelenski nu se știa cu certitudine dacă va veni personal la reuniune sau dacă va fi doar reprezentat de un alt politician de la Kiev. Șeful statului ucrainean transmisese recent ideea că nu vine la Vilnius pentru a primi doar promisiuni.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Semnal de alarmă pentru Generația X privind incidența cancerului

Curbă tot mai abruptă în statisticile privind diagnosticarea cancerului. Este cea a generației X: ei sunt cei mai afectați de cancer. În rândul celor...

Bancuri cu “un scoțian a intrat într-un bar și…”, după Germania – Scoția 5 – 1

Probabil că toată lumea a auzit măcar un banc cu “un scoțian a intrat într-un bar…”. Iată câteva astfel de glumițe ce pot fi...

Cristian Diaconescu susținut la Președinția României de un partid surpriză

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, este disperat după imagine și funcții, fapt care este în căutare de susținători pentru a candida la...
Ultima oră
Pe aceeași temă