27.5 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoArmata Română și NATO adoptă măsuri sporite pe Flancul Estic, după ce...

Armata Română și NATO adoptă măsuri sporite pe Flancul Estic, după ce Rusia a atacat obiective de la granița României

Ministerul Apărării Naționale al României anunță că a luat măsuri de consolidare a apărării pe întregul Flanc Estic al NATO, în colaborare cu țările aliate.

Mesajul MApN vine ca reacție la atacurile cu drone realizate de Rusia în dimineața zilei de 24 iulie 2023. Rusia a atacat obiective aflate în regiunea Odessa a Ucrainei. Concret, au fost lovite două porturi ucrainene de la Dunăre, Reni și Ismail. În acea zonă, fluviul Dunărea delimitează frontiera dintre Ronânia – țară NATO – și Ucraina.

Cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul recentelor atacuri executate de forțele armate ale Federației Ruse împotriva unor ținte civile și a unor elemente de infrastructură critică din Ucraina situate în apropierea granițelor României, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări:

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei.

În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.  

Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate.

Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței și libertății de navigație în zona de responsabilitate din Marea Neagră”, a transmis MApN.

Atacul Rusiei împotriva orașelor Reni și Ismail din Ucraina a durat circa patru ore. Rușii au folosit în acest atac drone kamikaze, de fabricație iraniană.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cod portocaliu de caniculă în Capitală și 7 județe. HARTA

Şapte judeţe şi Capitala se află astăzi sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, fiind prognozate temperaturi de 35 - 37 de grade. De asemenea, valul...
Ultima oră
Pe aceeași temă