19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul încheie noi acorduri de exploatare petrolieră în Marea Neagră

Guvernul încheie noi acorduri de exploatare petrolieră în Marea Neagră

Guvernul a avizat încheierea cu firme româneşti şi olandeze a trei acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în Marea Neagră, fiecare perimetru având o suprafaţă de circa 1.000 kilometri pătraţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, scrie Mediafax.

Acordurile au o durată cuprinsă între 20 şi 30 ani, în funcţie de complexitatea lucrărilor, conform unui set de hotărâri de guvern aprobate în şedinţa de miercuri.

“Titularii acordurilor sunt companii olandeze şi româneşti, iar valoarea programelor de investiţii minime obligatorii care se vor derula în următorii trei ani este de circa 140 milioane dolari. După finalizarea programului obligatoriu, în funcţie de rezultatele obţinute, titularii pot decide renunţarea la acord sau continuarea lucrărilor cu programe opţionale, care se cifrează între 70 şi 180 milioane dolari pentru trei ani”, a spus Muntean.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că acordurile vor fi încheiate cu firmele Petromar Resources, AuDAX Resources şi Petro Ventures Europe.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a avizat prelungirea cu cinci ani a perioadei în care Romgaz are drept de explorare petrolieră pe o suprafaţă de 16.200 kilometri pătraţi, precum şi semnarea cu firmele irlandeze Blackstairs Energy şi Moesia Oil and Gas a şapte acorduri petroliere de exploatare de zăcăminte în curs de epuizare, la care Petrom şi Romgaz au renunţat.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă