14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul alocă ministerelor 1,22 miliarde lei pentru plata arieratelor, în special în...

Guvernul alocă ministerelor 1,22 miliarde lei pentru plata arieratelor, în special în transporturi

Guvernul a suplimentat, miercuri, bugetele a şase ministere cu 1,22 miliarde lei, din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru plata arieratelor, aproape jumătate din sumă fiind destinată plăţii datoriilor către operatorii economici din domeniul transporturilor, informează Mediafax.

Vor fi suplimentate bugetele ministerelor Transporturilor, Mediului, Dezvoltării Rurale şi Turismului, Administraţiei şi Internelor, Apărării şi Finanţelor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Aproape jumătate din sumă, 593 milioane lei, a afost alocată plăţii arieratelor în domeniul transportului.

“Este o măsură cu impact asupra mediului privat şi, în egală măsură, Guvernul îşi respectă promisiunile şi faţă de agenţii economici, dar şi faţă de FMI şi Banca Mondială, cu privire la reducerea arieratelor în economie”, a precizat Muntean.

Ea a arătat că Ministerul Transporturilor va utiliza 550 milioane lei pentru plata unor datorii mai vechi de 90 zile sau chiar de un an către operatorii de transport rutier.

Din aceaste fonduri, circa 64 milioane lei au fost alocate operatorilor din domeniul transporturilor care au oferit facilităţi de călători pensionarilor, studenţilor şi elevilor, iar 42,5 milioane lei vor fi utilizate pentru plata unor reparaţii la metrou.

CNADNR va plăti 44,8 milioane lei datorii pentru întreţinerea infrastructurii rutiere şi alţi 115 milioane lei pentru datoriile către constructori care au reabilitat şi modernizat drumuri naţionale.

Pentru datorii acumulate la construcţia şi reabilitarea de căi ferate, Ministerului Transporturilor i-a fost alocată suma de 241,8 milioane lei.

Alte 43 milioane lei vor constitui plata unor operatori şi constructori care au datorii la bugetul de stat la rândul lor, iar Guvernul se aşteaptă ca o parte din bani să se întoarcă drept venituri la buget

Bugetul Ministerului Mediului a fost suplimentat cu 68 milioane lei, din care 66 milioane lei pentru programele multianuale de reabilitarea a sistemelor de alimentare cu apă şi 2 milioane lei pentru lucrări de investiţii la Romsilva.

Ministerului Dezvoltării Regional şi Turismului i-au fost alocate supliementar 71 milioane lei, din care 47 milioane lei pentru achitarea primei de la stat acordate tinerilor care economisesc în vederea construirii şi reabilitării locuinţelor, iar 24 milioane lei pentru continuarea programului ANL.

Bugetul Ministerul Administraţiei şi Internelor a primit în plus 187 milioane lei, iar cel al Ministerului Apărării 16,28 milioane lei.

Bugetul Ministerului Finanţelor a fost majorat cu 200 milioane lei, însă fondurile vor fi distribuite ministerelor Transporturilor şi Mediului pentru finanţarea proiectelor Phare şi ISPA.

Guvernul a aprobat totodată suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale cu 86 milioane lei, bani care sunt destinaţi susţinerii primăriilor pentru plata arieratelor.

Plata arieratelor este o condiţie pentru accesarea următoarei tranşe din împrumutul de la FMI.

Cele mai citite

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă